2011. szeptember 15., csütörtök

Az ügydöntő népszavazásról - közterületen építhet bárki, aki kilakoltatott

A népszavazási kérdést emailen továbbítottam az OVB felé. Egy tájékoztató jellegű válaszlevelet kaptam pár napja - paragrafus halmazokkal - kifejezetten erre számítottam és nem arra, hogy leírják normálisan, hogy mi a teendő - mivel utóbbit hivatalból sem tehetnék meg, nekik a legfontosabb, hogy minél többen vissza is hököljenek a népszavazástól. Ha lenne türelmem értelmezni, akkor nem veszne el ez az ügy, egyébként nem fog, mert személyesen fogok intézkedni és beadom ismét a kérdést, jelenleg csak négy népszavazási kérdésben van aláírásgyűjtés, a többi számtalan népszavazási kezdeményezést elvágták különböző ürügyekkel. Engem ebben az egész ügyben leginkább az érdekelt volna, hogy mi legyen az első lépés, ha népszavazást szeretne kezdeményezni egy egyszerű és együgyű böszme állampolgár. Ha valaki tudja, akkor itt a blogon, mindenféle paragrafus nélkül írja le a kommentben, mert hasznos információ mindannyiunknak.
Az első lépés a kérdés megfogalmazása, az biztos, ez megtörtént és beadtam emailen.
Bár még nyár van, de közelít a tél, minél előbb vissza kell szerezni a hajléktalanoknak a közterületeken való lakhatás és építés jogát (széltől, fagytól, esőtől, közterületistől, rendőrtől, önkormányzatoktól védeni kell őket is). Ezért a blog jogi segítséget is vár.



- Berzsenyi Dániel: A közelítő tél (a Sebő együttes dala) - kedvenc zenék -

Az általam benyújtott kérdés:
Tisztelt Országos Választási Bizottság !

A hajléktalan-ügyben a következő népszavazási kérdést kívánom hitelesíteni.


Egyetért-e Ön azzal, hogy minden magyar állampolgár, a kilakoltatása pillanatától fogva, ha már nem rendelkezik bejelentett lakcímmel, jogosult legyen: egy 30m2-nél nem nagyobb alapterületű, emelet nélküli, téliesített faház/faház/kalyiba/sátor/téli sátor/ - felépítésére, amely építmény megvédi az időjárás viszontagságaitól - hó, eső, fagy, szél - felépítésére a közterületen?

LINKAJÁNLÓ:
Na itt
Ezek szerint az aláírásgyűjtő ívet a legcélszerűbb beadni és hitelesíteni.

2 megjegyzés:

  1. Az ötlet nagyon tetszik, de miért kellene 30 nm-nél határt szabni? 45 nm-en már lehet élni, és nem olyan nagyon sok az sem! (30 nm szerintem csak odú egy családnak)

    A megfogalmazást szerintem az OVB túl komplikáltnak fogja találni. Egyszerűsíteni lehetne, kb így:

    Egyetért-e Ön azzal, hogy a hajléktalanná vált magyar állampolgárok közterületen 45 nm-nél nem nagyobb hajlékot, menedéket készíthessenek maguknak?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a nagyon hasznos észrevételt Hédy, teljesen elkerülte a figyelmemet (bocsánat).
    A kérdést ebben a formában, vagy majdnem ebben a formában lehetne is hitelesíteni - bár a hajléktalan kifejezés mostanában kriminalizált, szerencsés lenne valahogy kihagyni. Ha lassan is, de halad az ügy, kisebb technikai malőrök hátráltatnak pl. vagy tintapatront kellene vennem, vagy inkább a most megtalált pendrive-ra
    rátölteni a formanyomtatványt a hitelesítésre. Igazság szerint vártam is, hogy valaki csiszol a kérdésen, a másik ok, hogy nem találom az OVB oldalán, hogy mit kellene letöltenem, linket nem adtak a válaszlevelükben. A másik az, hogy esetleg a lakhatáshoz való alkotmányos joggal össze kellene kötni. Mert ha sikeres is lesz a népszavazás, ez már csak kvázi status quo lenne.

    VálaszTörlés