2011. szeptember 3., szombat

Amerikai Népszava - TGM

Kertész Ákos "genetikustól" a legfrissebb hírek szerint Tamás Gáspár Miklós filozófus már elhatárolódott, vagyis pontosabban helytelenítette a nyílt levelet. Becsüljük meg a liberálisainkat is, hiszen bármely politikai oldal is nyilatkozna meg, mindig akad legalább egy emberi nézőpont. Tamás Gáspár Miklós filozófussal kapcsolatban megint csak be lehet húzni a piros pontot a liberálisok leckekönyvébe. Számomra lásd korábbi bejegyzések, az ő személye, még ha a fiktív barikád másik oldalán is áll, mindig képes kellemes csalódást okozni. Ha lehetne szimbólumok nyelvére fordítani, ő leginkább a bibliai Saulra emlékeztet, tudjuk, hogy a zsidók első bibliai királyában, Saulban együtt és egyszerre egzisztált a fanatikus őrület, a megbocsájtással. Kertész Ákos még csak bocsánatot sem kér, de megteszi ezt Tamás Gáspár Miklós helyette is. A Moszkva térien elhibázott retorikájú jogvédelem - amikor rohamsisakos nácikat vizionált
és nem is rohant volna elsőként lélekszakadva a Moszkva térre, ha csupán egy bunyevác szúrt volna meg egy vizigótot. A baki után képes volt bocsánatot kérni, képes volt arra is, hogy 2006-os események után kimondja és levonja a konzekvenciákat, hogy "oszlassák fel az SZDSZ-t" és képes volt, a hozzá politikailag egy platformon lévő Kertész Ákos magyarellenes kirohanásnak is megálljt parancsolni.
Bármennyire is politikai ellenfélnek tűnik a liberalizmus, bár TGM már régóta nem vallja magát liberálisnak, - Tamás Gáspár Miklós a józan politizálás híve és nem elsősorban pártideológiák mentén dogmatizált, hanem nem gazdasági értelemben vett liberális, hanem humánpolitikai szempontok alapján. Utóbbi nézőpontban a szabadság,
az emberi élet méltósága elsődleges tendencia, míg előbbi liberalizmus inkább az elszabadult vagy ránkszabadult hajóágyú esete.

3 megjegyzés:

  1. Továbbra sincs nyoma Tamás Gáspár Miklós elhatárolódásának a Kertész Ákos-féle magyar- ellenes gyűlölet megnyilvánulással kapcsolatban.
    "A gyűlöletbeszéd mint véleménynyilvánítás esetén az egyén véleménynyilvánítási szabadságának biz­tosításához fűzött alkotmányos érdek ütközik az egyén emberi méltósághoz való joga állami védelmének kötelezettségével.beszédre."
    http://beszelo.c3.hu/cikkek/polgari-joggal-a-gyuloletbeszed-ellen

    VálaszTörlés
  2. Itt az elhatárolódás:
    http://www.mno.hu/portal/807462

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, az értékes információt, jól megfogalmazott elhatárolódás, tény ami tény.

    VálaszTörlés