2012. február 27., hétfő

Szent harcosok - Lakshmi Bai

INDIA SZENT JOHANNÁJA
Lakshmi Bai (1835-1858) lovasszobra


A dzsánszi rádzsa özvegye volt, és amikor 1853-ban az uralkodó fiúörökös nélkül elhalálozott, elhatározta, hogy férje utóda lesz a kis fejedelemségben. Az angolok éppen ebben az időben jelentették be, hogy birtokba veszik azokat a fejedelemségeket, ahol nincs fiúutód. Következésképp a húszas éveiben lévő ránit is nyugdíjazták.
A megcsúfolt ráni 1857-ben csatlakozott a szipoj felkeléshez. 1858 áprilisában egy angol tábornok elfoglalta Dzsánszit, de a ráni átcsúszott az ostromlók gyűrűjén és lóháton menekült. Elérte Kalpit és csatlakozott egy másik lázadó vezetőhöz, de csapataikat május 22-én leverték. Ezek után húzódott a ráni követőivel a Gválijári erődbe, amelyet az angolok azonnal ostromolni kezdtek. A ráni, akár az orelansz-i szűz, férfinak öltözve harcolt. Lova gyeplőjét a foga között tartotta, hogy kardját két kézzel markolhassa. Az angolok nem ismerték fel, lövések találták el, és a nyeregben halt meg, 1858. június 17-én. Egykori szobája az ódon dzsanszi erődben ma az indiai függetlenség szentélye. (Panoráma útikönyvek - India 251.o.)

Forrás- és könyvajánló:
India - Panoráma útikönyvek

Vallási lexikon:
Gvalijári erőd legendája - Szúrádzs Széna, egy leprában szenvedő helyi vezér a sziklás dombon, a mai erőd helyén, találkozott egy Gvalipa nevű hindu szenttel. Gvalipa szentelt medencéből származó vízzel kínálta, és a leprás meggyógyult. Gvalipa aztán azt javasolta, hogy ott helyben építsen egy várat (amelyet Gvalipa után neveztek Gválijarnak), és vegye fel a Pal nevet, ha azt akarja, hogy dinasztiája hosszú életű legyen. Ezután Szurádzs Pal családja dicsőségesen uralkodott, amíg egyszer egy cinikus utód eltért a hagyománytól, és - természetesen - megfosztották trónjától. (Panoráma útikönyvek - India 249.o.)

Kapcsolódó oldalak:
Szent harcosok - Jarnail Szingh Bhindranwale tartarossz.blog
Az Arany-templom ostroma tartarossz.blog
A harcos útja - a budhizmus alaptanítása (5.rész) tartarossz.blog
A védikus kozmogóniáról tartarossz.blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése