2010. november 8., hétfő

Az Arany-templom ostroma

S z i k h i z m u s :  A szikh hagyomány  -  a legtöbb indiai vallási hagyományhoz hasonlóan -  mester-tanítvány alapon szerveződik, melyben guru és tanítványa különleges, szent- nek tekintett kapcsolatban áll. A szikh kifejezés, a szanszkrit shishya (tanítvány) szó pandzsábi megfelelője. A vallás ala- pítója Guru Nának  (1469-1539). Bizonyára  India történeté- nek egyik legsötétebb napja, az  Arany-templom (Amritsar) ostroma volt, és az  ahhoz kapcsolódó, véres események.
A szeparatista szikhek karizmatikus vezetője Jarnail Singh Bhindranwale elesett az Arany-templom ellen indított os- tromban (1984, Kék Csillag hadművelet).

Khalisztán - A független szikh állam ideája a tizedik és egyben utolsó guru nevéhez fűződik, Gobind Szingh (1675-1708) nevéhez. Ő szervezte lovagrendszerű közösségekbe (Khalsza=tiszta) a szikheket, és önálló                                                                                államot követelt, amelynek elnevezése Khalisztán.

1982 októbere: ekkor éleződött ki először a helyzet, A központi kormány egy pandzsábi tüntetés során 34 az indiai kormányt szidalmazó szikhet letartóztatott. A rabszállító kocsiba egy vonat - máig tisztázatlan körülmények között - belerohant és mind a 34 szikh életét veszítette. Az esemény után 3000 szikh ment el Delhibe tüntetni, a tüntetésen azonban elszabadult a pokol, a rendőrök pedig tűzet nyitottak, 4 szikh meghalt és több mint száz szikh megsebesült.

Akali Dal - Az Akali Dal párt 1920-ban alakult, ma a mérsékelt szikhek szervezete. A párt keletkezése idején az akali azon parasztok és kézművesek mozgalma volt, amely a magánföldbirtok közösségi tulajdonba való visszaállítását követelte.


Felhasznált irodalom: 
Benke József: Fényes Ösvény, Szürke Farkasok, Fekete Szeptember - A nemzetközi terrorizmusról (Budapest,1989. Magvető Kiadó - Gyorsuló idő + + +)
(in. A szikh terrorizmus 135-147.o.)






Kapcsolódó oldalak:
Az Aranytemplom ostroma
Kovácsy Tibor: India válságos éve
Tarr Bence: Amritsar a „Nektár-tó”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése