2012. január 24., kedd

Programajánló - Kiélezett reszelők helyett ételt osztanak az anarchisták a Blahán

Elsősorban lakást kellene osztani nekik a Blahán és ez Kocsis Máté nyolckerületi polgármester fő feladata lenne.

Az ételosztás helyszíne és időpontja:
Budapest, Blaha Lujza tér
2012. január 29. Vasárnap 14:00 - 17:00 ig
Az Anarchisták Közössége ételosztást szervez hajléktalan emberek számára. Az akció célja a társadalom figyelmének felhívása arra, hogy az elnyomó rendszer minél jobban ellehetetleníti a szegények és hajléktalanok helyzetét, nekünk annál nagyobb kötelességünk segíteni az elnyomottakat.

Ha részt akarsz venni az akción, gyere 14:00-ra a Blaha Lujza térre, hozz magaddal bármilyen kaját, amit szívesen szétosztanál azoknak, akik jobban rászorulnak.
(forrás: facebook)

Anarchistáktól az ember általában azt várja, hogy megzavarva a felső tízezer nyugalmát annak kávéházaira egy-egy elszánt anarchista bizony bombát hajít vagy magát vízóra leolvasónak álcázva testére szerelt dinamitrudakkal jut be a luxusingatlanjaikba, ahol a koktélpartyn felrobbantja magát, és persze azt, hogy Mihail Bakunyin forradalmi katekizmusát fejből betéve tudja, vagy ha nem is tudja, de legalább annak lényegét.És Bakunyin forradalmi katekizmusának a lényege minden forradalomra igaz. Aki a forradalomban csak a pusztítást látja az Bakunyin szerint hülye, elvakult és barom, bár ő nem így fogalmazza meg. Vagyis ne csak a pusztítást lássuk pl. a tévéostromot (hogy hozzánk kronológiailag is a legközelebbi politikai eseményt említsük), hanem azt, hogy ennek a rombolásnak van egy magasabb célja, egy idea megvalósítása, tehát egyszerűen egy új világ felépítése. Tehát függetlenítsük a forradalmakat és lázadások politikai oldal szerinti megítélését az objektivitás kedvéért és valljuk be a pusztítás ilyen esetekben sohasem önmagáért a pusztításért van, hanem az a forradalmak szükségszerű velejárója, mint az influenzának a magas láz. Az Anarchisták Közössége egy kb. 20 főből álló facebook csoport, hitvallásuk szerint ők a békés anarchistákhoz tartozónak vallják magukat. Véleményem szerint a hungarista jövőnk.info kritikája ez esetben nagyon is helytálló. Az írás szerzője, a ha én anarchista volnék, mit tennék feltételezésből indul ki. Én egyébiránt inkább azt látom, hogy amikor a jobboldal erősödik, hatalmon van, akkor sajnálatra méltóan törvényszerűen megugranak azon szervezetek és álanarchisták plakátjainak a számai is.
Én ezeket a szervezeteket a liberálisok és az mszp rejtett csápjainak tekintem. Ezzel a sokszínű, társadalmi, álcivil fellépéssel akarják demonstrálni a birkák felé az un. társadalmi elégedetlenséget, amely elégedetelenség hamar megszűnik, amikor egy liberális-mszp koalíció kerül kormányra, ilyenkor ezek az anarchisták felszívódnak és a névtelen plakátok is, a szegények pedig érdekesmód anarchisták és jogvédők nélkül maradnak minimum 4 évig nem számítanak - mert csak politikai célokra kellettek.
Ez az írás azért született, hogy ezt elkerüljük vagy legalább is a rendszer bőre alá is betekintést nyerjünk - nevezhetjük ezt relatív transzcendenciának is Krémer Sándor filozófus terminusával. A relatív transzcendencia az, ami történik, zajlik, megismerhető amennyire megismerhető, de a tudtunk nélkül zajlik. Például nem tudjuk, hogy a szomszédunk ügynök vagy terrorista és éppen most táraz be a géppityuba, miközben mi nem normális, azonban hétköznapi faszkalapnak tartjuk, mert mindig a google keresőre hivatkozik és ez alapján kizárja azt, hogy XY nem is lehet zenész, a nagy számok törvénye szerint. Ha valamit tehetünk, hülyékkel semmiképpen ne álljunk szóba, ha bármi gyanúsat észlelünk rajta, jelentsük a TEK központnak. A reszelő kiélezésének a hangjai nagyon sajátosak, aki élezett már reszelőt az tudja. A sitten egyébként a kiélezett fogkefe a divat, sétán a kanyarban, ha nem fizetsz ezzel böknek le. Aki pedig illegális anarchista csoportokhoz szeretne csatlakozni, annak ajánlom kiábrándító olvasmányként a legkedvencebb könyvemet, amit már ezerszer ajánlottam. G.K. Chesterton: Az ember aki csütörtök volt címmel.





Program- és linkajánló:
Ételosztás hajléktalanoknak(Anarchisták Közössége)
Anarchisták Közössége
Anarchisták a Blahán(jövőnk.info)
Mihail Bakunyin: forradalmi katekizmus (részlet)
ANARCHIZMUS (MODERN IDEOLÓGIÁK) (Magyar Elektronikus Könyvtár - Századvég)

9 megjegyzés:

  1. Tisztelt tartarossz!

    Íme néhány észrevétel a fenti írásához:

    1. Bakunyin fiatal forradalmár korszakától kezdve egészen érett anarchistává válásáig mindvégig elvetette a merényleteket és az egyéni terrort.
    2. Az Anarchisták Közössége nem pusztán egy 20 főből álló facebook csoport. A Közösség évek óta létezik és facebookon csupán mindössze 1 hónapja van jelen az információáramlás megkönnyítése végett.
    3. Ha a jövőnk.infosoknak ennyire zseniális, forradalmi elképzeléseik vannak lássanak hozzá nyugodtan.
    4. A Közösség már akkor szerveződni kezdett, mikor még nem a jobb oldal volt nyeregben.
    5. A Közösség független minden párttól és szervezettől (nem csápja senkinek és semminek).
    6. Az, hogy az anarchisták (vagy tetszés szerint az Anarchisták Közösségének "álanarchistái")a szegényeket csupán saját politikai céljaik megvalósítására kívánnák felhasználni, egyszerűen nevetséges és felháborító rágalom.
    7. "Ez az írás azért született, hogy ezt elkerüljük vagy legalább is a rendszer bőre alá is betekintést nyerjünk" Ez az írás azért született, mivel szerzője nem vette a fáradságot, hogy alaposabban utánanézzen az Anarchisták Közösségének, s ennek következtében alaptalan vádakkal illette azt, s ezen írását egyfajta "leleplezésként" kívánta feltüntetni, mint azt a kiragadott idézet is bizonyítja.

    Üdvözlettel: egy anarchista, aki Bakunyin Forradalmi katekizmusát éppúgy ismeri, mint az Anarchisták Közösségét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1) Bakunyint azért nem kell békés prófétának beállítani, "ő a parasztságot, az értelmiséget, a lumpenproletariátust tartotta a társadalom legforradalmibb rétegeinek, amelyek bármely pillanatban készek a forradalomra." Életrajzából kiderül, hogy részt vesz a drezdai felkelésben (bizonyára hagymát pucolni volt ott) 1850. január 14-én az elsőfokú szász törvényszék halálra ítéli.
      5) Annyira vagytok függetlenek, hogy LMP-s van a soraitokban. Az LMP-t pedig az az Amerikai Egyesült Államok támogatja, amelyik a valóban anarchista Occupy Wall Street mozgalmat brutálisan oszlatta föl Oaklandban.

      Törlés
    2. " Teljesen mindegy, hogy valaki holokauszt-tagadó, vagy kapitalizmus igenlő. Mindkét hozzáállás maximálisan embertelen."
      törölt kommentem az Amerikai Népszava oldaláról.

      Törlés
    3. 1. Nem állítottam be Bakunyint békés prófétának, de az tény, hogy a merényleteket és az egyéni terrort sosem támogatta.
      A pontosság kedvéért fontos megjegyezni, hogy az említett drezdai forradalom idején Bakunyin még nem volt anarchista, magát "demokratikus pánszlávistának" tartotta akkoriban, ami minden volt, csak nem demokratikus (mint ahogy azt a Gyónásban ő maga írja le). Később, a 60'-as években teljesen szakított ezen elképzeléseivel; tényleges anarchista korszaka pedig a 60'-as évek közepétől számítható.
      5. Mint írtam, az Anarchisták Közössége facebookon csak egy hónapja van jelen. Az ottani csoporthoz lényegében bárki csatlakozhat, hisz épp abból a célból jött létre, hogy az érdeklődő felekkel könnyítse a kapcsolatteremtést és segítse az információáramlást. Ezért van, hogy a facebookos csoportban nem csak anarchistákat láthatunk, hanem szimpatizánsokat és érdeklődőket is, akik mindaddig maradhatnak, míg nem lépnek fel bomlasztóan, nem hátráltatják a csoportot. Bárki írhat oda bejegyzést, hozzászólhat, vitatkozhat, mindaddig, amíg azt normálisan teszi.
      És természetesen a facebook csoporton kívül vannak más - a kívülállók számára rejtett - fórumok is, ahol sokkal szűkebb körökben folyik az eszmecsere; ide értelemszerűen csak a teljes mértékben megbízható emberek kerülnek be.

      Törlés
    4. Köszönöm a választ. Ha időm és türelmem is engedi tanulmányozom Pirumova könyvét Bakunyinról. Kell egy kiinduló pont és ez itt van a polcomon porosodik. Aztán lesz belőle pár útelágazódásokhoz érkezés és egy post és én is tájékozottabb leszek, meg aki olvassa az is.

      Törlés
    5. Pirumova könyvével sajnos még nem találkoztam eddig az általam látogatott könyvtárakban, antikváriumokban. Én Kun Miklós Útban az anarchizmus c. könyvét (ez elsősorban Bakunyin Itáliában töltött éveivel foglalkozik + francia nyelven olvasható benne a Société internationale de la Revolución szövege is), illetve a Gyónást tudom ajánlani (ez Bakunyin 1851-es visszaemlékezését tartalmazza + Életem története c. félbemaradt önéletrajzát + utószóként Kun Miklós tanulmányát a Gyónás megírásának körülményeiről, illetve a mű utóéletéről).

      * "tényleges anarchista korszaka pedig a 60'-as évek közepétől számítható" - talán kicsit felületes volt ez a megállapításom: többen Franciaországhoz kötik anarchista korszakának kezdetét (tehát pár évvel korábbra). Azért írtam a 60'-as évek közepét, mert a 60'-as évek első felében komoly változásokon ment keresztül Bakunyin gondolkodásmódja, továbbá, mert klasszikus művei is inkább az évtized második felére, illetve a 70'-es évekre datálhatóak (pl.: Forradalmi katekizmus (1866), Államiság és anarchia (1873)).

      Törlés
  2. 1. A forradalmat, ha jól gondolom nem vetette el. Pedig egy forradalomban aztán van minden sűrítve: egyéni és kollektív terror is. Lincselés. Merényletek sora. Olyan alakok bújnak elő és jönnek az utcai harchoz Dante bugyraiból, szentek és bűnözők, hogy az ember még álmában sem gondolta volna, hogy az evolúció ilyet is ki tud termelni magából. 1956-ban is voltak olyanok, akik lőttek mindenre ami élt, és mozgott: emberre, állatra. Sokszor nem is az a színpadi formaiság számított, ki melyik oldalon állt, csak az élőlények iránti gyűlölet. A fiatalokat is (kisebb ráhatás) előfordul(t), hogy nyomatékkal toborozták össze.
    3. Nem tudom, hogy a jövönk.info hogyan képzeli el, szerintem az ő stílusukhoz leginkább a katonai puccs műfaja való, hiszen állandóan képzik magukat harcászatilag.
    4. Oldalfüggetlenül mindig is imperialisták-globalisták-kapitalisták, tehát a kollaboránsok voltak nyeregben. Ami persze egy nemzet szempontjából néha a túlélést is jelenti, a nyílt szembenállás helyett.
    5. Az ember sokszor nem tudja, hogy milyen (láthatatlan) erők (influenciák)rabja.
    7. Nem szoktam (ál)anarchistákat leleplezni, mert önmagukat leplezik le azzal, hogy amikor (ál)jobboldali kormány van, csak akkor érzik égetően szükségesnek, hogy aktivizálódjanak, mert ilyenkor megszaporodnak az Antall és Orbán (pl. az Orbánt Che Guevaraként ábrázoló)ellenes plakátok. A Gyurcsány és Horn ellenes anarchista plakátokat pedig még nem sűrűn láttam. Úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű plakátháborúba ez az Orbán- kormány alatti ételosztás is belefér. Így Kocsis Máté viszont jól jár, mert igazolva látja majd a saját vízióját, hogy anarchista csoportok hisztériáznak a hajléktalan ellátás környékén.

    Mindenképpen figyeljenek oda, ha valaki belép a csoportjukba, mert az már valószínűleg egy titkosügynök lesz. Meggyőződésem Chesterton alapján, hogy az Önök közösségében többségben vannak a beépített emberek. Ez a szám néha eléri a 100%-ot. A titkos ügynökök felderítése érdekében a csoportjukban mindenképpen konzultáljon szakemberrel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételeket, nem moderálok semmit, így ez az észrevétel is itt fog keringeni az ember alkotta űrben.
      üdv!

      Törlés