2012. április 29., vasárnap

Programajánló - Munkáspárt majális a Városligetben

Ha valaki szeretne május elsején egy időutazást tenni a kádári múltba és mindezt időgép és pénz nélkül, annak mindössze annyit kell tennie, hogy kimegy a munkások ünnepére: a majálisra. Thürmerék a Kodály Köröndről indulnak a liget felé 8:30 perckor. A munkások korán kelnek, ezért nekem mint munkanélkülinek már az első próbán el kell buknom. A sumer Gilgames, a kétharmadrész isten, aki a halhatatlanságot kereste, még ő is elaludt a 6.napon. Mindenképpen legyünk éberek, ha kapitalistát látunk felvonulás közben, azt azonnal gáncsoljuk el vagy bikacsökkel nyakjuk csapon. Blanqui Louis-Auguste (1805-1881) , aki fél életét börtönben töltötte (mindössze negyven évet), feltétlen híve volt az erőszakos megváltásoknak. Ő volt a politológiai lexikon szerint az összekötő kapocs a jakubinusok és a lenini bolsevik proletár őshagyomány között. "Legnagyobb eredménye kétségkívül a hatalom forradalmi megragadásának elmélete volt." (Politikai Filozófiák Enciklopédiája). Úgy gondolta, hogy egy gyors államcsíny mindennél többet ér. Ebben a jelen politikai fertelmet látva, és 22 év rendszerváltás kínját, hát nyugodt szívvel adjunk neki igazat.
Ehhez elgondolása szerint elszánt összeesküvők kis csapataira van szükség. A következő lépésben aztán a lázadók diktatórikus eszközökkel megszilárdítják a hatalmukat. És a legfontosabb konklúzió, hogy a burzsoá liberalizmus azonnal megdönthető. Nem holnap, hanem ma. Tehát nem kell reménytelenségben élnünk, mert a burzsoá liberalizmus bármikor legyőzhető Blanqui szerint. Ha már Blanqui sem tartotta legyőzhetetlennek ezt a rendszert, akkor felesleges aggódni, mert bizonyára nem legyőzhetetlen, látszólag biztosan sokan érezzük úgy, hogy teljesen reménytelen a helyzetünk, de amikor a legnagyobb a sötétség, akkor fog eljönni a fény. A sok kis hétköznapi jótettből egyszer váratlan megváltás kerekedik. Mindenképpen álljunk ki mindig az amerikai bennszülöttekért is, emlékezzünk Wounded Knee-re. Bátran barátkozzunk a Bakunyinistákkal és a Kropotkin követőkkel. Nem ellenségeink ők sem. Emlékezzünk meg a Haymarket téri véres eseményekről (1886 május 4.) Louis Lingg, August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer, George Engel mártírhaláláról. Aztán arról se feledkezzünk meg, hogy ennek az ünnepnek mi volt a mitológiai előzménye. Bár igaz Anna Perenna ünnepe március idusán van, de Anna Perenna volt, akiről Juhász Gyula azt a gyönyörű verset írta, ami a plebejus allegória és a szerelmi költészet magasztos ötvözete. A verset nem csak szerelméhez, Annához, hanem a plebejusok kenyérosztó (etruszk eredetű) Istennőjéhez is címezte.
Az emberiség történetében a másik nagy kenyérosztó és "szaporító" Jézus Krisztus volt. Mindketten az ókori Római Birodalomban születtek "emberként" és később már isteni rangon tisztelték Anna Perennát a bovillae-i kenyérosztó öregasszonyt is. Éljenek a plebejusok !

Kapcsolódó oldalak:
Anna Perenna (Római regék és mondák - Magyar Elektronikus Könyvtár)
Munkáspárti felvonulás és majális (Munkáspárt)


Szegedi, esti sétáim egyik kedvelt pontja volt a Belvárosi híd közelében lévő Juhász Gyula szobor.A Belvárosi hídtól nem messze, egy álmomban kapott üzenet megfejtése szerint nyugszik Attila hun királyunk.  A szobor talapzatába  vésett Juhász Gyula vers is megemlíti a hun királyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése