2011. augusztus 25., csütörtök

Sajtó tallózó - A meghirdetett 10 utcaseprői állásra 1000 fő jelentkezett



Diplomások álltak sorba az utcaseprői állásért

2011. augusztus 25. 19:51
forrás: Hunhír.info

A 130 ezer forintos bruttó bér, valamint a BKV-bérlet és 30 ezres béren kívüli juttatás tette vonzóvá a Fővárosi Közterület-fenntartónál hirdetett utcaseprői állást - hangzott el a Krónikában.

Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője azt mondta, tíz helyre ezren jelentkeztek, köztük diplomások, nagycsaládosok és vidékiek. „Volt egy édesapa, akinek tíz gyereke van, és hat gyerekével jelentkezett. Sőt, vidékről is jelentkeztek egész brigádok” – sorolta.

Szűcs Panni elmondta, a jelentkezők 10 százaléka volt diplomás, zömében mérnök végzettségű fiatal. A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint júliusban 32 ezren kerestek állást diplomával, többségük pályakezdő volt.

Lukács Zsolt karrier-tanácsadó azt mondta, elhelyezkedési nehézségeikért elsősorban a válság elhúzódása a felelős. „Befelé fordult minden egyes gazdálkodó szervezet, ilyenkor megpróbálják a cégek a meglévő kollégákat megtartani, ez pedig szükségszerűen azt jelenti, hogy a kívülről érkező jelölteknek sokkal kevesebb álláslehetőség marad”.

Lukács Zsolt hozzátette, leginkább a bölcsészek nem találnak állást. Az is gond, hogy sokan nem beszélnek nyelveket, pedig ma legalább egy idegen nyelv tárgyalóképes, felsőfokú ismerete elengedhetetlen, vagyis nem elég egy középfokú nyelvvizsga. A szakember szerint a diplomás munkanélküliek másik nagy csoportja a 45 év feletti korosztály. Az ő elhelyezkedésüket is leginkább a nyelvtudás hiánya hátráltatja. Számukra a szakértő a nyelvtanulás és a továbbképzés mellett a személyes kapcsolatépítést, valamint a közösségi csatornák napi használatát ajánlja.

MR1-Kossuth

Komment: csak gratulálni tudok annak a rendszernek, amelyik nem képes semmiféle jövőképet: állást, életlehetőséget biztosítani állampolgárainak. A Kádár diktatúra ha politikai ügyekben akárcsak Szent István kemény kézzel is bánt el ellenfeleivel, szociális téren azonban megfelelően és okosan gondoskodott arról, hogy minden embernek jusson egy minimális élettér, amiben az élet élhető volt. A ma rendszere a Kádáréhoz képest odáig süllyedt, hogy mind politikailag (lásd Budaházy György), koncepciós pereket produkál és gyilkol - a börtönökben nincs orvos csak patológust tartanak és alkalmaznak, aki az állam által várva várt és igencsak óhajtott fogvatartott halál beálltát állapítja meg - hajléktalan üldözés, kilakoltatások, adósságcsapdák, rendőri erőszak, állástalanság. Kérdezem én egy magát XXI.századinak valló, felvilágosult, európai állam, miként engedheti meg magának ezt az entrópiát, hogy értelmes, többre való emberek és képzett emberek kezébe lapátot és csikkszedőt tesz. Nem arról van szó, hogy büdös a munka, hanem arról, hogy megfelelően képzett embereink tengődnek, akik többre hivatottak és ezáltal elveszik azok elől az állást, akik csak erre képesek és csak így tudják magukat hasznossá tenni a társadalom számára vagy fenntartani magukat. Tényleg ez a jövő, hogy mérnökök, matematikusok, bölcsészek-tanárok arra kényszerülnek ebben a sötét középkori rendszerben, hogy söprögetniük kell, ahelyett, hogy épületeket terveznének, meg nem született gyerekeinket oktassák - meddig tűrjük még az orbáni packázást, a narancsosseggű makogók és politikai csép és szó hadarók epleptoid uralmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése