2011. december 5., hétfő

A 64-es szám - A 63 kereszt

(Készült: Venyige utcai előzetesház 2009. április 6-tól június 8-ig)
Cím: A 64. kereszt

Korábbi bejegyzésemben már írtam a 64-es szám misztériumáról. Az időközben műalkotássá vagy kordokumentummá vált papírcetlit, amit megőriztem, már most felajánlanám a börtönmúzeumnak, ha van olyan.
Elhatároztam, 2009 április 6-án este, hogy mire a cetlin található napok elfogynak én is kikerülök az állam által fenntartott igaztalan kínzógépezetből, 64 napot adtam magamnak az eltelt 29 után. Egy fehér ló jelenti a június 8-at. Egy fehér bástya pedig a június 9-et. A sakk és a Ji Csing egy és ugyanaz. 64 triagramm jin-jang, ami a sakkban szintén 64 fekete és fehér mezőből áll. Edmund Bordeaux Székely Zend-Aveszta fordításában a következő vers áll a 64. mezőről, a kibékülésünk napjáról, a fehér bástyáról.

Meg fogom idézni a Békét
Akinek lehelete is barátságos
Aki hatalmasabb minden más
Teremtménynél.

A Béke uralma alatt nincsen
Sem éhség, sem szomjúság,
Sem hideg, sem forró szél,
Sem öregség, sem halál.

A 64-es számnál maradva a Chaunsath Yóginí templom Khadjuraho legöregebb temploma. Egyesek szerint 820-ban építették, de valószínűbb a 900-as dátum. Kálínak szentelték.
Chaunsath 64-et jelent, ennyi yóginí (vagy nimfa) szolgálja a harcias istennőt, Kálit. Ez az egyetlen gránitból épített templom (a többi homokkőből épült), tengelye északkelet-délnyugati irányú. A többi templomnál ez az irány észak-déli. 64 fedett fülkéjéből, melyekben az istennőnek és szolgálóinak szobrai voltak, 35 maradt meg.
(forrás: börtönnapló - Panoráma útikönyvek: India)
Chaunsath Yogini Temple, Jabalpur.
Linkajánló:
India - Madhya Pradesh állam - fotóalbum(flickriver.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése