2011. február 22., kedd

rekontra settenkedő - lopakodó

Rehab

Nem akarom elhallgatni, a szalámi lopás (iszlám, jerusalem, slm szógyök jelentése a sálem a békét, az iszlám szó Isten parancsainak követését) általam megállapított etimológiai asszociációit. A felső tízezer és a gazdagabb rétegek számára, amelynek része Bakács Tibor -Stalking Moon=Sztalker-, a boltilopás az extrém sportok körébe kapcsolható (mit érezhet a lopás pillanatában a lecsúszott proletár aki erre kényszerül) , nincs köze olyan tulajdonságokhoz, mint a kapzsiság, vagy a származásbéli determináció. Bakácsnak unalmas volt az élete az utóbbi időben, és ő súlyos adrenalinfüggő. Olyan volt ez a lopás, mint amikor egy labdarúgó, csak azért, hogy címlapra kerüljön és endorfin sokkot kapjon, gonoszul a pályán valami durva szabálytalanságot követ el. Bakács szalámit lop, Zinedine Zidan pedig a döntő pillanatban szívcsakrán fejeli az ellenfelét Materazzit. A Bakács eset nem antiszemita olvasata azonban az az érdekesség, hogy Bakácsot valójában meghurcolják ezért. Mondhatni Bakáts Tibor Lopakodó törvénytesztpilóta, bizony kíváncsi a lopás következményeire, valóban elzárás, börtön is lehet az esetből, hiszen nincs már a 20 000 ft*os értékhatár, a szabálysértés és a vétség közötti határt a fidesz elmosta.
bárki, -- aki csak egy ablakot is betör Tarlós úr új világrendje szerint, annak keményen felelnie kell tettéért. - akár nemi erőszak áldozatává is válhat emiatt- és őt meghurcolja az egyik oldal, köntösére kockát vet? Bárki, köztük én is, aki őt vádolta, érezte azt, hogy mindez szemforgatás, farizeizmus és az dobja rá az első követ, aki még nem lopott szalámit a tescóból. Az én felháborodásom nem szorul utólagos magyarázatra, minek lop az, akinek ez nem létszükséglet. Talán az is lehet, hogy nem is ő volt éhes, hanem a parkolóban álló hajléktalant szánta meg, aki a bevásárló kocsiban benntmaradt 100 forintos érmékre vadászott, mert így élünk mi 2011-ben, a 21.században. ennyire méltatlanul. Így válik a szalámitolvajból mártír.
Nem akarom egy ország konzervatívjait sem megsérteni, de a konzervatívok legalább olyan degeneráltak mint a demokraták. Mindannyian bűnösök vagyunk, hogy ez megtörténhetett. Emannuel Levinas nem véletlenül dolgozta ki, az interperszonális etikáját, a maximális szolidaritást embertársainkért, hiszen felelős mindenki mindenkiért. Tehát kérdem én, volt-e Bakács környezetében bárki is, aki ezt a szörnyű bűncselekményt megakadályozhatta volna, felismerhette e a gesztusaiból, az árnyékából, a lépéseinek a ritmusából, hogy lopni fog. Korunk kérdése mindig a megelőzés. Megelőzhető lett volna, és akár az élete árán, megakadályozhatta volna valaki, vagy ha már korábban felismerik Bakács deviáns viselkedését az a téli szalámi megmenekülhetett volna? És az a sajt darab, amit őfelsége Bakáts Tibor settengve lopakodó, gondosan odakészített a Tescó egereinek a sarokba, mint humanitárius ENSZ segélyt??

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése