2012. június 26., kedd

Száz könyv - 2. A Három Próféta könyve

Ez a könyv, a könyv előszava szerint az ökumenikus vallási hagyomány írásaiból való. Kevés úgynevezett modern ezoterikus könyv van, amit ne néznék kritikus szemmel, vagy legalább is zsinórmércémül a Sákjamuni Buddha által javasolt egészséges szkepszissel, a tant megvizsgálva és azt vagy elfogadva vagy elutasítva,de gondolkodó és önállóan gondolkodó emberként. Bizonyára a ma modern történeti kereszténysége számára a dogma, az előírás, hogy miben kell hinni, a vallás öndefiníciója , ezért ebből fakadóan a vallás határoltsága miatt nagyon is leredukálja az emberi gondolkodás és szellem alapvetően egészséges pogány és tradicionalista szinkretizmusra hajlamos oldalát. Úgy gondolom, hogy e könyv misztikus, misztériumba illő lényege és mondanivalója valóságos hatással bír, újra-felidéző jelleggel visszaadja az embernek az elveszített és a dogma által már redukcióra kényszerült vallásos érzést és ezért felszabadultan, távoli dimenziókba kalandozhatunk el általa.
Az első lapon az áll, hogy a fordítás a X. Panchen Láma hagyatékából származó Guru Shantipada TRIATNAMAHÁCHARYASHÁSTRA című értekezés, valamint TRISONG DECEN TESTAMENTUMA alapján készült. A Három Próféta könyve: Buddha, Jézus és Mohamed ezoterikus életrajza. Elsőre olvasásra úgy tűnik mintha szimplán egy újabb ezoterikus katyvasszal állnánk szemben, a könyv logikai vezetése sokban hasonlít Paál Zoltán Arvisurájára és persze minden olyan lehetséges és erőltetett hamis magyarkodó etimológiára is, vagy annak kétséges mellékszálaira, amelyeket talán napokig lehetne sorolni, rövid példaként: Buddha neve természetesen ugyanaz, mint Budáé, de párhuzamba állítható a könyvünk Badiny Jós Ferenc: Jézus Király a pártus herceg című művével . Tehát a könyv - előfigyelmeztetésül - igen meredek, legalább olyan hihetetlen mint egy sci-fi és valóságtól elrugaszkodott, a hasonlóan ezoterikus és magyarkodó könyvekkel is már Dunát lehet itthon rekeszteni, ez a magyarkodó ezoterizmus azonban keveredik a buddhista, keresztény és a mohamedi hagyománnyal, igen különös összetételt hozva létre. Magam sem tudok magyarázatot rá, hogy mindezek ellenére mégis nélkülözhetetlennek tartom a Három Próféta könyvét. Biblia helyett a Bibliám. Már a könyvborító megfogott, amelyen a Tan kereke, a Kereszt és a Félhold együtt alkotja a Merkúr jelét !  A másik ok, hogy a négy evangéliumot általában kevésnek érezzük a Jézus-jelenség megfejtésére és sokunkban él a vágy, hogy Jézus Krisztus (Joshuá) további tetteiről, tanításával kapcsolatban is új és lényegi információkhoz jussunk. Magát a könyvet egy filmrendező is feldolgozta és valamelyik karácsonykor leadták a szokásos Jézus filmek és történetek helyett. Jézus gyerekkorában 12 agyagverebet keltett életre homokból és sárból a könyv és a film szerint. A vallásalapító vagy reformáló prófétákkal kapcsolatban számos előző inkarnációjukról is számot ad a könyv. Így a történések a Göncöltől a Földig, a Niburutól a Jupiter Szaturnusz konjukcióig bezárólag is új értelmezést kapnak.
A Három Próféta könyve a következőket állítja Saulról aki Pállá lesz:
"Ekkoriban már Saul a Zelóták vezetője, aki egyben a jeruzsálemi főpapok titkos megbízottja. Saul egyik feladata, hogy eltüntesse Jósua (Jézus) minden csodájának bizonyítékait. Több feltámasztottat saját kezével öl meg, sok gyógyultat pedig megfenyeget." (121.o.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése