2012. március 12., hétfő

Tibetért tiltakoztak a Kínai Népköztársaság Nagykövetsége előtt (2012. március 10-én)

Tibet gondja a 19.század végén és a 20.század elején hasonló jellegű volt, csak egy másik hódító birodalom expanziója fenyegette Tibetet, a Brit birodalomé: "A necsungi jós-pap mágikus erőt tulajdonított a hegynek (Lingtu-hegy), és azt jövendölte, hogy birtokbavételével megakadályozhatják a Szikkimbe befészkelt angolok előnyomulását Tibet felé" írja Helmut Uhlig Tibet című könyvében. Annak, hogy a tibetiek elfoglalták a Lingtut, az lett a következménye, hogy a Younghousband ezredesről elnevezett expedíció Tibet angol megszállásával végződött 1904. augusztus 8-án. Ezért felhívom a Tibetet Segítő Társaság figyelmét, hogy minden év augusztus 8.napján tiltakozzanak a brit gyarmatosító expanzió ellen Nagy-Britannia Magyarországi Nagykövetsége előtt, ez az expanzió és a későbbi nemzetközi jogi brit-kínai egyezmények egyenesen hozzájárultak ahhoz, hogy Tibet sorsa és megszállása így alakuljon és folytatódjon.
Ezért azt is igencsak problémásnak és felháborítónak találom, hogy egyáltalán angol nyelvű felirat (Free Tibet) terjedt el a világon az általánosan elterjedt tiltakozás formájaként és itt Magyarországon is angol nyelvű free tibet zászlókkal tiltakozzanak. Helmut Uhlig azt írja: "az 1906-ban kötött brit-kínai szerződésben az angolok gyakorlatilag elismerték Kína felségjogát Tibet felett, ami végső soron annak a maói döntésnek az előrevetített legitimációját jelentette, amely hatvan év múlva végérvényesen megfosztotta függetlenségétől az országot." Így készíti elő az egyik leigázó birodalom, a másik leigázó birodalomnak az uralmát.


Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság vezetője az önégetéssel tiltakozó tibeti buddhista szerzetesekkel kapcsolatban kifejtette, hogy ma "ilyen bátor hűséggel itt nyugaton nem találkozunk" értsd ma Magyarországon nincsenek hősök és önégetők és a modern Európa nem is érti azokat, akik ilyen szinten képesek saját magukat látszólag értelmetlenül feláldozni. Hogy ez mennyire következetlen vagy bátortalan kijelentés azt mindjárt látjuk, a kapitalizmus magyar áldozatai bizony nem csak felgyújtják magukat, hanem még hősiesen a mélységbe is ugranak tiltakozásul a kizsákmányoló és elembertelenítő rendszer ellen. Tehát létezik hazánkban is a bátor hűség, csak nem kaphat semmilyen médiahangsúlyt, mert a hatalom természete az elhallgatás. Még akkor is, hogyha a tiltakozók részéről ez konkrétan nem is fogalmazódik meg, de látható és tudjuk, mi a látható sötétség, hogy ők a kapitalizmus áldozatai. Éppen ma zárták le megint a Szabadság hidat, arra jöttem kocsival és láttam, nem én voltam, de én is lehettem volna, bár ezúttal feltehetően a Tibetet Segítő Társaság miatt, mert a szokás ilyenkor az, hogy a hídra Tibet nemzeti zászlója kerül:
Valaki felmászott a Szabadság hídra(STOP.hu)
Felgyújtotta magát és leugrott a Szabadság hídról(video felvétel Filotás István hősi haláláról)
Megszólalt a Szabadság hídi öngyilkos férfi (Filotás István) családja(BARIKÁD.hu)
Az idős néni felgyújtotta a lakását és kiugrott az ablakon(RTL)
Tragikus kilakoltatás Újpesten - gránát a lakásban !!!(NÉPSZAVA.hu)
Eltitkolt tüntetés - Tibet burning(ECHELON LELEPLEZŐ BLoG)
"Otthon balhézzatok befogadott tibeti gecik" - Hunhír(TaRTaRoSSZ BLoG)

A Hírháttér stábja jelen volt a tiltakozáson, ahol évről évre egyre kevesebben vannak és eluralkodik a magyar közöny:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése