2011. április 25., hétfő

Elhunyt Bhagawan Srí Sathya Sai Baba a hindu csodatévő

A hinduizmusban a Bába-k és Má-k karizmatikus személyek, akik nem tettek szannjászi fogadalmat valamely elismert vezető előtt, és nem tartoznak egyetlen szampradájához(vallási közösséghez és vallási irányzathoz) sem. A Baba atyát, a Ma anyát jelent. Az emberek jövőbelátásuk, csodatévő képességeik miatt keresik fel őket. Indiában a számuk számottevő. A legnépszerűbb Má, Ammachi, az ölelő szent, megöleli az embereket, akit megölel az különös élményben részesül. A legnépszerűbb Baba Indiában Bhagawan Srí Sathya Sai Baba volt, aki előző inkarnációjának Shirdi Sai Babát tartotta.



"Minden embernek van lelkiismerete, ami jó tanácsokat sugall és féken tartja kezed, ha igazságtalanságot készülsz elkövetni. A csöndben bizonyosan meghallod szavát. A lelkiismeret Isten hangja, amit nem lehet elnémítani."


/Bhagawan Srí Sathya Sai Baba/

Asramja a Prasanthi Nilayam - a béke lakhelye -, Indiában Puttaparthi városához közel található.


Linkajánló:
Elhunyt az indiai guru, Sai Baba (HetiVálasz - OMSAIRAM kommentjét érdemes elolvasni)
Sai hírek
Sathya Sai Baba szervezet magyarországi központja
Sri Sathya Sai Baba Székesegyház
szannjászi
Ammachi Mátá Amritánandamaji magyar nyelvű oldala
Harminc nap a béke legfelsőbb honában

Jelentek meg a halála kapcsán olyan téves cikkek az interneten, amelyek szerint negatív volt a viszonya a kereszténységgel. A Szent Korona Rádió weboldala szélhámosnak bélyegezte.
Idézet az Istenember c. róla írott magyarul is megjelent könyvből:
"Ez év áprilisában, vagy májusában Sai Baba ashramjában tartózkodott egy angol férfi, aki a darshan során azt mondta Babának: Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, s fényképet készíthetek Swamiról. Nagyon sajnálom azonban, hogy Jézusról viszont már nem készíthetek felvételt, s nem beszélhetek Vele. Ekkor a férfi kamerája magától elkezdett kattogni. Amikor a filmet előhívatta minden kockán ugyanaz a Jézus kép volt látható. Néhány nap múlva, amikor Baba észrevette a férfit a szokásos darshanon, azt mondta neki:'Apropó, Jézus harminc éves volt azon a képen."
A Baba által kreált Jézus fénykép megtalálható a könyv 16.oldalán (az 1993-as kiadásban) és megtalálható itt is:
Sai Baba által materializált Jézus fénykép
Sai Baba által kreált Jézus fénykép

"A Karácsonyt ugyanolyan szeretettel és mély odaadással ünneplik meg Indiában, Baba ashramjában, mint akármelyik hindú vallási ünnepet."

Sai Baba tehát nem nézett le egyetlen egy vallást, hitet sem, a különféle tanításokat egyenrangú ösvényeknek tekintette. Ő maga nem akart új vallást alapítani. Úgy vélte Istent elsősorban önmagunkban kell megtalálnunk. Számos csoda kísérte végig az életútját, születésekor a hangszerek a szülőházában önmaguktól megszólaltak, Sai Baba egyes források szerint kétszer életében halottat is feltámasztott (Első esetben Walter Cowan amerikai üzletembert, másodszor pedig egy indiai férfit. forrás: Robert Najemi - Istenember 26.o.), gyógyított, kórházat építtetett, legáltalánosabb csodái azok voltak, hogy különböző tárgyakat volt képes materializálni, legtöbbször a szent hamut (vibhúti) materializálta.

Baktipédia - Hamu


Könyvajánló:
Robert Najemi - Istenember

1 megjegyzés:

  1. I have admired Puttaparti since I was in India in 2020 and I have been praying to him and students of Bajans ever since.
    Om sai ram 🙏🙏

    VálaszTörlés