2012. augusztus 31., péntek

Száz könyv - 3. Garaczi László: Nincs alvás !

Garaczi László novellás könyvét én elsősorban a bonyodalom tetőpontja környékén, a történést velősen kifejező, feszültség oldó és elterelő látszólag egyszerű kijelentő mondataiért kedveltem meg a leginkább: "Szitakötő lógott a vadszederágról" "Már csak ölni kelt fel" (Csigacsók). Igazából ezek az írások nem par excellence novellák,  sokkal inkább valamiféle fragmentum történések, közel az abszurd és lehetetlenül szürreális világunkba felülről tekintő, azon felülemelkedő és önreflektív humorhoz, groteszk és irónikus dolmányos vérdudu mozaikok, amiből összeáll számunkra az az új világkép, és felismerjük a korszakot, amiben élünk. A könyv kiváló és kitartó útitárs. Szegedi ott tartózkodásom alatt rendszeresen és túszként hurcoltam magammal a bölcsészet tudomány fellegvárába, olyan veszélyes egyetemi folyosókon nyitottam ki e könyvet, ahol 79 évvel azelőtt még Horger Antal úr a József Attilával csörtézett. Mindig ott lapult a zakózsebemben, kiélesítve. Előadások, szemináriumok előtt és után, vagy hazafelé Zuglóig a vonaton. A könyvet Garaczi László fő művének tartom. Korábbi kötetének (Tartsd a szemed a kígyón c.) hátlapján így vall az író magáról: 
"Részlet a Természettudományi Lexikonból:
>>garaczilaczi másnéven: dolmányos vérdudu. A kendermagos tollforgatók családjához tartozó, újvilági faj...A dolmányos vérdudu táplálékát (can.ind.)[1.] elfogyasztás előtt a mellső lábával dörgöli. Ujjain általában körmöt visel, szeme előrenéz, homloka boltozatos, szaglása fejletlen, szabad idejében műfordítással foglalkozik.."
A könyv olvasása során életbevágóan fontos információkhoz jutunk a velünk élő, de tőlünk idegen létformákról, így a fejszés gyilkos és bokorban alvó és alaposan retardált Dormánról (Csigacsók c. novella), özvegy Zsadányinéról, akit egy E.T. küldött lézerkéssel a másvilágra és egy reverzibilis időzóna szerint matrónaként jön a világra és csecsemőként távozik, a prófétikus bölcsességgel rendelkező Jézus-epigonról, a bölcs Mamamukiról, és nem utolsó sorban egy rendőr álmairól, Grúber őrnagyról (Vérfarkas c.) olvashatunk és a végső zsigeri tudásáról is: "Isten a világ rendőre".
 
──────────────
[1.] Cannabis India - Indiai kender, fű, marihuana, Siva isten szent növénye. A kender származékok tudattágító hatása köztudott, az nem annyira, hogy bizonyos növények, így a kender is hozzásegíthetik megfelelő életformával együtt (vegetarianizmus, v.ö. yama-niyama, Patanydzsali Jóga-szútra) a szannyjászit a sziddhik (csodálatos képességek) eléréséhez, ami nem végcélja egy hindunak, de egy fontos állomása az útnak. Sziddhi ugyanakkor uralom a valóság fölött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése