2010. november 28., vasárnap

Jézus Krisztus makkabeus származása

Hanukkija (kép forrása: Tarr Dániel oldala)

Mirjam (gör: Mariamme) > Nagy Heródes második felesége a sok közül, II. Hürkanosz unokája, feltételezésem szerint Krisztus édesanyja. Kr.e.29-ben férje Heródes meggyilkoltatta őt. A csecsemő Krisztust ekkor menekítették ki a Heródes-házból, ez lehet a háttér magyarázata a szűzen fogantatás eszméjének, az üldöztetésnek Mária és József szolgálók lehettek, nem voltak házasok, ez volt az oka a "József-házasságnak" is és az oka, hogy Egyiptom földjére kellett menekülniük a makkabeus (Hasmóneus) Jézussal, mert Heródes kerestette őt. Jézus Krisztus, Mirjam harmadik fia volt, zsidó (makkabeus) származása, és legidősebb volta miatt I.e.-4 ben, ő volt Nagy Heródes jogos utódja Judea királyi trónján.

A hasmóneus Salomé Alexandra (Slomcijon) fiai - Hürkanosz és Arisztobulosz között - hatalmi harc tört ki. Jog szerint Hürkanoszt illette volna a trón, hiszen ő volt az elsőszülött. Arisztobulosz azonban a szaddoceusok támogatásával elfoglalta a trónt, de fivérét Hürkanoszt nem űzte el. Az edomita származású Antipater (Nagy Heródes apja), aki ekkor Hürkanosz tanácsadója volt, a nabateusoktól kért segítséget. A viszályba végül Pompeius avatkozott be. I.e. 63-ban Pompeius három hónapi ostrom után elfoglalta Jeruzsálemet. Hürkanosz (i.e. 63- 40) az ő segítségével és védnöksége alatt lépett a trónra II.Hürkanosz (ie.63-40), Antipatert meghagyták befolyásos pozíciójában, de Arisztobuloszt rabként Rómába hurcolták. Valójában Antipater uralkodott, emiatt lázadás lázadást követett, Antipater és fia Heródes azonban minden felkelést kíméletlenül vérbefojtott. Kr.e 40-ben Arisztobulosz fia Antigonos (ie.40-37) a párthusok segítségével került a trónra. Antipatert megölték, fia Heródes elmenekült. Heródest ie.40-ben a rómaiak kinevezték a zsidók királyának. II: Hürkanoszt a párthusok megcsonkították (így alkalmatlanná tették a trónra és a főpapi tisztségre is - levágták a füleit). Heródes elvette feleségül II.Hürkanosz unokáját Mariamne-t (Mirjam), esküvőjét a harctéren tartotta meg, majd Római segédlettel bevonult Jeruzsálembe. ie.37-ben. Antigonos királyt Rómában kivégezték. Heródes babiloni főpapot nevezett Hürkanosz megüresedett főpapi helyére, ami ellenállásba ütközött Mariamne és anyja Alexandra részéről is, akik Kleopatra segítségével jutottak el Antoniushoz. Heródesnek engednie kellett és főpappá nevezte ki III.Arisztobuloszt, Mariamne testvérét. Heródes csak látszatból engedett a nyomásnak, mert Kr.e. 30-ban Heródes vízbefojtatta III.Arisztobuloszt.
Az ügy kivizsgálása miatt Heródest Rómába rendelték, azt a parancsot hagyta hátra, hogy ha nem térne vissza végezzék ki Mariamne-t, hogy ne lehessen senki másé. Alexandra ismét Kleopatra közbenjárását kérte és érte el, hogy felmentsék Heródest a vádak alól. A hazatérő Heródes a följelentőket kivégeztette. Heródesen eluralkodott a paranoia Kr.e. 29-ben meggyilkoltatta feleségét Mariamne-t. Mariamne halála miatt Heródesen kitört az őrület. A kisded Jézust Heródes Mariamne-tól származó harmadik fiát kimenekítették, ezzel a ténnyel összevág az, hogy Kr.e 28-ban Augustus népszámlálást tartott (további népszámlálást Kr.e. 8 és Kr.u. 14-ben tartottak).

Hipotézisem sajnos leggyengébb pontja, Pontius Pilátus helytartó, mert Jézusnak akkora már minimum 56 évesnek kellene lennie, mikor keresztre feszítik. Vagyis elképzelhető, hogy nem Jézus, hanem Jézus apja volt a harmadik Mariammetól származó Hasmoneus fiú és Máté evangelista összemosta a történéseket, az apa és a fiú történetét. Vagyis a betlehemi történetről talán azért nem találtak információkat, mert jóval előbb volt Jézus megszületésénél? Jézus származásra utal a Máté evangélium kezdete, ezt azonban Dávidtól Józsefig vezeti le, de József nem a vér szerinti apja Jézusnak.

További fontos történések:
Kr.e. 17-ben Alexander és Arisztobulosz Mariamne Heródestól származó két hasmóneus fia hazatért Rómából.
Kr.e. 14-ben az eltaszított Dorisz, Heródes első felesége és fia Antipater is hazatért.
Kr.e. 8-ban Heródes, Alexandert és Aristobulost is bíróság elé állíttatta, és kivégeztette.
Kr.e. 4-ben Antipatert is meggyilkoltatta Augustus engedélyével.
Kr.e. 4-ben Heródes meghalt.

Nem zárható ki az sem, hogy Jézus esetleg Alexander vagy Aristobulosz fia volt.
Így Kr.e. 8-ban menekítették ki, mivel apját Heródes bíróság elé állíttatta.
A zsidóság körében szállóigévé vált, hogy "nem jó Heródes rokonának lenni". Mivel
a betlehemi gyermekgyilkosságokat az evangéliumokon kívül más fontos forrás nem említi, ezért Jézus származására vonatkozó forrásként inkább azt a tényt kell megemlíteni, hogy Máténál a gyermek születése, az üldöztetés, Heródes és József Dávid házáig való származtatása szerepel, ami elég logikátlan. Talán titokban arra
utal az üldöztetés, hogy Jézus esetében itt mint Heródes rokonáról van szó, hiszen Heródes a zsidóság körében a saját rokonaira volt a legveszélyesebb, őket üldözte leginkább.

Összegezve: mivel Heródes a rokonait üldözte leginkább, és a betlehemi történet és üldöztetés erre utalhat, hogy Jézus és Heródes között rokoni kapcsolat volt(Máté nem írta le nyíltan, csak utalt rá ezzel a betlehemi üldöztetés történetével), az is valószínű, hogy Jézus makkabeus származása miatt jelentett komoly veszélyt Heródesre, aki edomita volt. A Kr.e 7-ben Mariamne két fiának kivégzésével kihalt a hasmoneusok férfi ága, de Jézus volt elképzelésem szerint a harmadik fiú, aki titokban maradt. A töviskoszorú, az INRI felirat, a köpeny is mi másra is utalhatnak, hogy jogos trónigénnyel lépett fel.
Egyébként Hahn István: A zsidó nép története c. könyvében három fiút említ.
"Feleségét és tőle született fiaiban azonban nem saját legközelebbi hozzátartozóit, hanem a gyűlölt hasmoneus ház leszármazottait látta.Hosszú évek áldatlan viszályai után összeesküvés gyanújával feleségét és mindhárom tőle született fiát, ezenkívül apósát és anyósát kivégeztette."

Jézus születésének történetét az összehasonlító vallástudomány vagy vallástörténet
általában könnyen besorolja azon mitologéma körébe, amelyekhez Mózes, Karna, Sarukin, Romulus és Remus és Oedipusz király is sorolható. Én úgy látom, hogy Máté,
Jézus és Heródes közötti rokoni szálra akart utalni az üldöztetés történetével.

INRI (wikipédia)
Nagy Heródes (wikipédia)
Robert Graves "verziója"

7 megjegyzés:

  1. arra még nem adtál választ, hogy miért nem jó neked úgy a sztori, ahogyan Máté hozza.

    VálaszTörlés
  2. (Máté 1,1-17) Ábrahámtól Józsefig levezeti a Máté Evangéliuma Jézus Krisztus származását, holott ebben a történetben József nevelőapának számít.
    A másik ok az előbb említett bizonytalansági mellett, pedig a már leírt mitologéma jelentősége. Karna vagy Oedipusz király története, mint mitologéma. Vagyis ez az esszé, egy olyan kísérlet volt, amely megkísérelte pont ezen mitológiai szabályszerűség (sablon történet)alapján visszakövetkeztetni a valós történésekre. Vannak még hasonló sablonok, lásd Noé özönvíz története és az ind Manu és kasztrendszer párhuzam.

    VálaszTörlés
  3. És Badinyi Pártus származására tett lehetőség? azidőtájt a Pártusok a makkabeusok mellett segédkeztek 1x aztán rómának is meg Heródesnek is ellenségeik voltak!
    Graves könyvében komolytalanná teszi a nyomorékká tett Jézus képet mint királyt....vagy a felkentség jelének venni....

    VálaszTörlés
  4. csak elfelejtettem kipipálni ha mégis válaszolnál.

    Egyébként én is Mariamne valamelyik fiára vagy Dolores fiára gondolnék...Dolores fia a legidősebb ha annak a fia Jézus szintén a legidősebbként jogos a trónra.
    Azonkivül még bőven lehetett magas tudású akár felemelkedett mester is! Lásd Sákjamuni Budha! Vagy Zoroasztert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elég zűrös egy év volt, míg hazaértem, a blog majd egy évig gazdátlanul hevert a porban, köszönöm a felvetéseket, Nagy Heródes családfája a Benyik könyv (Az újszövetségi szentírás keletkezés- és kutatástörténete 72.o. megtalálható az idumeai Doristól származó fiát Kr.e. 4 ben kivégezték (Antipatert)

      Törlés
    2. Lehetett felemelkedett tudású mester, ugyanis a yóga sziddhik (főbb csodálatos képességek között) - páliul iddhik - között pl nem csak a rendkívül apróra zsugorodás és nagyra növés található meg, hanem bizony a vízenjárás is - Mircea ELiade Yóga c munkájában megtalálható.

      Törlés
  5. Otto Rank a pszichoanalitikus Sigmund Freud tanítványa vette észre, fedezte fel azt hogy Mózes, Karna (Mahábhárata), Oedipus, Sarrukin, Jézus, Romulus és Remus történte alapján a felsorolt mitikus hősök, heroszok vagy királyok születésének és életül kezdeti szakaszának körülményeinek története igen sok párhuzamot és hasonlóságot mutat, amiből egy átlag legenda-történés generálható, Freud Mózes c. munkájának elején olvashatunk erről.

    VálaszTörlés