2014. január 12., vasárnap

Bahá'u'llah követői - (Pásztor Zoltán / Világvevő Rádió - 2003. március 6.)


                                         Bahá'u'lláh követői

Többemeletes ház  Budapesten, a Ferenciek terén. A kapucsengőnél
a felirat:  Magyarországi Baha’í Közösség. Fent az irodában 6-8 ember fogad. Hétköznap van, nem vagyunk sokan - mondják - hétvégén többen összeülünk.  Az emberek között van tanár, tolmács, pszichológus és nemcsak magyarok vannak jelen, az egyik baha'i például Iránból érkezett. De mi is ez a hit? Az alapító, Bahá’u’lláh szerint az emberi faj evolúciós lépéseken keresztül haladt, hasonlóan a gyerekhez, a csecsemőkortól a kamaszkorig. Az emberiség mostanra a korábbi isteni megnyilvánulásokon keresztül, ez pedig Ábrahám, Mózes, Krisna, Zoroaszter, Jézus,  Mohamed és a végén  Bahá’u’lláh  elérte a  felnőttség  állapotát. Tanításuk lényege a     férfiak és nők egyenlősége, az egyetemes oktatás, a világméretű, népek közötti gazdasági  összefogás, az  igazság  független keresése  és  az  előítéletektől  való elhatárolódás. A baha'i közösség  központja Izraelben, Haifa városában van.
A közösség ügyeit az Igazság, Egyetemesség Háza irányítja. Mágikus számuk a 9-es, alkoholt nem isznak és hogy hogyan köszönnek egymásnak? Ezt kérdeztem tőlük először, amikor beléptem hozzájuk.


- A baha’í-ok csak egymásközt mondanak annyit, hogy  Alauj aba, vagyis: Isten dicsőségére. Bahá’u’lláh volt a baha'í hit megalapítója. 1817-ben született Iránban és  1844-ben csatlakozott egy nagy hatású vallási reform mozgalomhoz. Ezt  a  mozgalmat  egy  25 éves  sirázi kereskedő indította el, aki magát El Bábnak, tehát a kapunak nevezte, amely kapun keresztül el lehet jutni Istenhez. Az egész úgy indult, mint egy vallási reform mozgalom, de nagyon gyorsan átnőtt egy teljesen új  


vallássá: külön szent szövegekkel, külön kinyilatkoztatással. A Báb vallását nagyon keményen üldözték Iránban, rengeteg embert megkínoztak, körülbelül  húszezren szenvedtek mártíromságot röpke néhány év leforgása alatt. Bahá’u’lláh saját maga, tehát 1844-ben csatlakozott a mozgalomhoz és ő egyszermélyben teljesítette be azt, amiről a Báb sokszor is beszélt a követőinek: hogy miután ő  már nem fog tanítani, eljön egy nálánál sokkal nagyobb isteni megnyilvánulás, egy isteni küldött, aki egy nagy hatású, teljesen új vallást fog elhozni a világba. Végül is Bahá’u’lláh az, aki a Bábnak a tanításaira építve ezt az új vallást elhozta a világnak és ez a vallás az, amit most úgy hívunk, hogy Baha’í vallás.


- Az ember azt gondolná, hogy akkor mind a mai napig Perzsiában a legnépszerűbb...

- De nem így van. Mert most már ez egy világvallás és mindenhol a világon minden kulturális háttérben ott vannak a baha'í-ok. Úgyhogy Afrikában a legkisebb törzsekben is megtalálhatók baha'í-ok. Mert Bahá’u’lláh azt mondja, hogy ne legyünk büszkék, és ne csak a saját országunkat, hanem a világot szeressük. Azt is mondja, hogy a Föld egy ország és az emberiség az ő polgárai. Úgyhogy mindenhol, ahova eljutott a baha'i vallás, ott vannak hívei is.

- A világközpontunk egyébként úgy működik és csakis úgy tartható fenn, hogy a világ minden tájáról egy évre vagy - a szükség és a lehetőségek függvényében - több évre fiatalok mennek oda szolgálni...


- Van-e valami rendkívüli jellemzőjük a baha'í-oknak?

- Például a 9-es szám az, ami a baha'í-ok életében meghatározó. A 9-es és a 19-es számnak nálunk  különös jelentősége van.


- Kinek mit jelent a 9-es és a 19-es?




 - A kilences szám a legnagyobb egyjegyű szám, másrészt a baha'í hit elfogadja az összes egy Isten hívő vallás prófétáját épp olyan fontosnak, mint magát  Bahá’u’lláh-ot, csak úgy vagyunk vele - ahogy a katonaságnál szokták mondani - "mindig az utolsó parancs van érvényben". Úgy gondoljuk, hogy Isten különböző korokban és helyeken újabb és újabb üzeneteket kellett, hogy küldjön az emberiségnek, ahogy a technika meg a társadalom fejlődött, a hitnek azzal együtt kellett, kell fejlődnie, hogy az újabb és újabb kérdésekre tudjon válaszolni. Ezen isteni megnyilvánulások sorában Bahá’u’lláh a kilencedik, úgyhogy ezért is szent szám nálunk. És ezért kilenc oldalú a templomunk. Fontos jellemző még, hogy központi közép kupolás és kilenc oldala, kilenc bejárata van.

Delhi /"Lótuszvirág" templom/

- Ez itt egy templom, ahol most vagyunk vagy inkább egy imahely?

- Ez az úgynevezett országos központ. Egyrészt úgy működik, mint egy iroda, másrészt pedig úgy, mint egy közösség összejöveteleinek a helyszíne, ahol úgynevezett 19 napi ünnepeket tartunk. 

                                               


- Tehát itt a 19-es...

- Igen, a 9-es számnak mindazon mellett, amit Adrienn mondott, még van egy számmisztikai jelentősége is. Hogyha az ember az arab számmisztika alapjait nézi és leírja arabul azt, hogy baha'í és összeolvassa a betűknek a szám értékét (az arabban, akárcsak a latinban, a betűknek szám értéke is van), az kilenc. És hogyha összeolvasom azt, hogy egy Isten van, tehát a Vah, az is kilencet ad ki. A 19 pedig azért érdekes, mert annakidején a Báb, tehát Bahá'u'lláh előfutára egy új naptárt alapított, amiben tizenkilenc 19 napos ünnep van, plusz szökőnapok, amelyekkel kiegészítette ezt a naptárat. Ez azért érdekes, mert tudjuk jól, hogy a muszlim világban holdnaptár szerint ülik meg az ünnepeket, ezért van példának okáért, hogy a Ramadan állandó jelleggel "csúszkál" és az ember - európai szemmel - nem is igazából tudja követni.

- Visszatérve arra, hogy mi jellemző még ránk. A férfi - női egyenrangúság olyan dolog, ami egyik vallásban sem volt eddig. Ez is újdonság, igaz, hogy mindannyian ezt kívánjuk és ezt szeretjük, de igazából mint törvény még nem létezett. Az alapelv, ami szerintem még nagyon fontos a baha'i hitben, vagyis, hogy minden egyénnek saját magának kell kutatnia az igazságot. Ez azt jelenti, hogy például én egy mohamedán családban születtem. De aztán rájöttem, hogy igazából nem kerestem saját magamnak az igazságot, hanem mint ajándékot, készen megkaptam. És amikor Magyarországra érkeztem, akkor kezdtem kutatni, hogy mi az, ami nekem jó, mi az igazság számomra. Ezt a jogot Bahá’u’lláh mindenkinek megadja, nem számít, hogy milyen kulturális háttérből jöttünk, vagy milyen vallási környezetben születtünk. Ehhez akkor is van jogunk.


- Mindezeken kívül a mi híveinknek tilos gyónni, tilos az alázatból való kézcsók, tilos embertelenségről beszélni... Ez mind azt sugallja, hogy a baha'í hit nagy fokú alázatot tanít Istennel szemben.

- A munkahelyükön például tudják, hogy önök baha'í-ok?

- Előbb-utóbb mindenféleképpen ki fog ütközni a különbség baha'í és nem baha'í között. Oka ennek például az alkoholnak az abszolút tilalma is. Mi csak gyógyszerként fogyaszthatjuk, hogyha orvos írja fel. Tehát, ha mondjuk van valahol egy vállalati összejövetel, ott szembeszökő, hogy a baha'í kolléga nem érint alkoholt. A másik dolog, ami ugyancsak feltűnhet, az, hogy nekünk van egy böjti hónapunk, ami egy kicsikét olyan, mint a Ramadan, csak rövidebb. Ez az utolsó baha'i hónapja az évnek, március 2-től 20-ig, amikor lényegében ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a Ramadanban. Napfelkeltétől napnyugtáig nem eszünk és nem iszunk. Ez a lelki felüdülés, az elmélkedés időszaka; maga a böjt csak egy kifejeződése a belső lelki tartalomnak.


Kapcsolódó oldalak:
Múzeumkert emléktábla /Abdul-Bahá 1913-ben járt Budapesten/
Zaklatás és megfélemlítés PR Herald
Magyarországi Bahá'í Közösség oldala
Szíria kislexikon - alaviták, Baath párt  tartarossz.BLoG
A Hezbollah - (Pásztor Zoltán /Világvevő Rádió 2002. április 20.) tartarossz.BLoG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése