2013. január 22., kedd

Összefoglaló - A hajléktalanháború állása - harcok a Szolidaritás Éjszakáján

"Az én megítélésem szerint is a város mindenkié, egyebek mellett az 1,8 millió konszolidált budapestié is, nemcsak a kis számú
hajléktalané"  (Tarlós István: Főpolgármester maximák - Budapest, 2013. Európa Könyvkiadó)



Blaha Lujza tér - Hajléktalanok elleni kordonokkal 2013 (fotó forrása: Karolynils)
Nem volt kedvem a Szolidaritás Éjszakáján részt venni, bár ha dokumentálhattam volna az eseményeket, és ha az erre megfelelő eszköz a rendelkezésemre állna, akkor minden bizonnyal ott lettem volna én is. Talán pont ezért nem volt kedvem fagyoskodni. Még akkor sem, ha a legendás Dr Flash és a QSS is a meghirdetett Blaha Lujza téri fellépők között volt, így még a magyar underground postpunk filing sem tudott megmozdítani a téli depresszió köreiből. Tarlós láthatóan megzavarodott az Alkotmánybíróság döntésétől és nem tudja marjon-e vagy nyüszítve védekezzen. A hajléktalanok életformáját persze a legkönnyebb támadni, sokkalta könnyebb feladatnak számít ez, mint az alsós számtanlecke, vagy akár egy bástyával mattot adni. Én egy időben rendkívül részeg emberek sakkjátszmáinak elemező dokumentálását terveztem, hiszen egy ilyen, akár megnyitás-elmélet sakkönyv a kommentárokkal és az ismeretlen sztárokkal betseller lehetne és újra játszhatóak lennének a legrészegebb játszmák és lépések. A sakk és a detoxikológia határterületén. Mit is jelent az interdiszciplináris? Egyébként Tarlóst én azért kedvelem, mint politikust, mert benne összpontosul és ki is mondatik a felső tízezer sokszor hallucinatív félelme. A félelem tud igazán hallucinogén lenni, ha már nincs hallucinogén, a félelem a legolcsóbb anyag. Tarlós  bravúros ügyeséggel tud a nyilatkozataiban egyszerre sugalmazni, védekezni és támadni is:

" Tarlós István emlékeztetett, hogy a pszichiátriai intézet bezárásával többszáz, kezelésre, gondozásra szoruló ember az utcára került. Van köztük olyan, aki hajléktalanként tengődik valahol, és kiszámíthatatlanul járókelőkre uszítja a kutyát - vélekedett a főpolgármester."

( Tarlós: A kritizálóknak lett volna idejük megoldani a hajléktalanproblémát  forrás: InfoRádió-Diszpécserportál )

Pedig Tarlós lépései egyszerűek, két mondattal: sakk-matt, bolondmatt. Az első mondatában Tarlós megemlít egy tényt. Első lépés: bezárt a sárgaház. Már egy bezárt sárgaház is képes rémképeket előidézni egy alsó-világoktól hermetikusan elzárt burzsoá elefántcsont-palotájában. A burzsuj ilyenkor teljeséggel tehetetlen, Tarlós ugyanis nem egy, hanem többszáz elszegényedett és elkeseredett elmebeteget vizionál neki, akiknek egyetlen dolguk az, hogy majd a sarokba szorítják, avagy akár el is jönnek érte a II.kerületbe és kutyaeledellé aprítják. Ez egy burzsujnak valljuk be megszégyenítő és kellemetlen hír. Olyannyira, hogy a hír hallatán még a villásreggeli is fennakad a torkán. Az első tarlósi mondat után bevallom, hogy még volt bennem egy töredékidőnyi remény, hogy esetleg ez a mondat, nem az a mondat lesz, de tudjuk, hogy a reményhal. Nem arról van szó tehát, hogy itt szociális problémáról lenne szó, annak bölcs felvetéséről, hanem egy közveszélyes devianciáról. Mint, ahogyan Tarlós már búvópatakként előfeltételezi azt, hogy a sikertelen ember, feltehetően deviáns is és mint ilyen természetesen közveszélyes, ezért azonnal ártalmatlanítani kell. Filozófiai a kérdés: a hatóság (önkormányzat, rendőrség, bíróság, családsegítő, gyámügy, állatorvos), tud-e szociális választ adni egy problémára, vagy kényszerpályán mozogva, csak hatósági válaszokat ad?
A felsorolt hatóságok, metafizikai hamvasbélás értelemben lefokozott létezők. Az agyuk egy területe teljesen le van árnyékolva, csodákra tehát nem képesek, ellencsodákra viszont feltétlenül. Kérdés az, hogy ez ránk nézvést állampolgárokra, mennyire veszélyes. Hiszen itt egy leárnyékolt agyú és karddal hadonászó, közveszélyesen antiszociális és megveszett fődroid főpolgármestert uszítottak szájkosár nélkül a hajléktalanokra burzsoáék. Mert ugye elérkezett a vádaskodás ideje. Nem gondolom, hogy Tarlósnak most veszettül visszamutogatnia kéne a múltra, hiszen kiszámítható volt számára is, hogy alkotmányellenes lesz a hajléktalanok (Weöres Sándor: Majomország YouTube) kriminalizálása és az aluljárókból való jelen exodusuk is az. Ha annyira odafigyeltek volna a problémára, rendelkeztek volna jó előre B tervről, hogy mi van abban az esetben, ha az A terv alkotmányellenesnek bizonyul majd. Dehát tudjuk basztak Tarlósék B tervről gondoskodni. Ilyenkor a B terv helyett ujjalmutogatás megy, mint az állatkertben, a tisztelt majomház előtt. Most persze illene visszamenni  valójában az időben, ha tettünk egy sétát a Blaha aluljáróban és megcsodáltuk már a hajléktalanok ellen bevetett Tarlós-kordonokat és közpénzen hízlalt közterület felügyelőket, hogy élve a hamvasi szófordulattal, a bűnös rendszerváltás hajnalán kik is voltak azok a személyek, akik el kezdték rázni a térdüket (Nyers Rezső, Pozsgai Imre) a felső vezetésben, mint a dzsentrik annak idején? Azok az elvtelen karrieristák, akik már jó előre látták a nagy lehetőséget abban, hogy a régi orosz-szovjet KGB vonalat, most el lehet hagyni és a koncokért elárulták az itt élő nép 1/4-ét és függetlenség helyett morális és lelki regresszióba és újabb függőségbe taszították a nemzetet. Mindezt írom akkor, amikor Indiában még mindig szádhuk tízezrei vonulnak Allahábádba, hogy lemossák magukat a Szent Gangeszben.

Kapcsolódó oldalak:
Képek a házfoglalásról és a Szolidaritás Éjszakájáról FoTKi user: Karolynils
Tanmese sátrakról és emberekről - 2.rész AVM BLoG
"Nem hagynak békében akárhová megyünk" YouTube user: A Város Mindenkié
Nem ingyen lakást kérünk YouTube user: A Város Mindenkié
Szolidaritás Éjszakája- Házfoglalás: Elhurcoltak a rendőrök 28 emberjogi aktivistát ATV
Házfoglalás - harminc aktivistát vittek el a rendőrök  minimum+
Konok Péter történész beszéde a Szolidaritás Éjszakáján Munkások Újságja
Házfoglalás a főváros VII.kerületében Amerikai Népszava
A hajléktalanháború éjszakája Budapesten hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése