2013. július 30., kedd

Sajtófigyelő - Mi a valós helyzet a Zsókavár utcai nappaliban? (ÉLETképek - 2013. július 29.)

László Tamás a XV.kerületi polgármester
Nemrég "Kilakoltatás Újpalotán" címmel olvashattunk hírt, amely kissé eltúlozza a valóságot, hiszen csak sajtótájékoztató volt a Zsókavár utcai panelház egyik szobájában. Ami biztos, hogy a szóban forgó nappali egy önkormányzati bérlakásban található, melyben családi pótlékból és segélyekből élő nyolcgyermekes pár lakik. A közműcégek felé milliós tartozást halmoztak fel, a bérleti díjról nem is beszélve, és ezeknek önerős kifizetésére nincs esélyük.
- Ezek olyan esetek, melyeket többségében az előző önkormányzatoktól örököltünk - utalt László Tamás polgármester a tízfős család helyzetére.
- Van olyan ügyünk, mely már több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Ezeket nem jól, és nem időben kezelték, s ezzel az eredetinél jóval nagyobb problémát generáltak, és sok esetben jelentős mértékben megkárosították a közvagyont is. Nem jó megoldás, hogy az önkormányzat kifizeti egy család milliós közműtartozását a szolgáltatóknak. A probléma ugyanis pár hónap múlva újra jelentkezik, mivel képtelenek fenntartani a lakásukat. Ugyanakkor azt a rossz üzenetet hordozza: ha nehéz a helyzetünk, nem muszáj fizetni, majd az önkormányzat helytáll helyettünk. Olyan lehetőséget kell inkább keresni, melynek segítségével ezek az emberek visszavezethetők az önfenntartás útjára.
  A polgármester elmondta, hogy az önkormányzatnak minden esetben a közösségek érdekeit kell szem előtt tartania. Hiába sodródott a nyolcgyermekes család a közműtartozások miatt lehetetlen helyzetbe, az adott lakóközösség másik hetvenegy családjának érdekeit is figyelembe kell venni. A lakók már 2010-ben írásban jelezték, hogy a szóban forgó család életmódja és viselkedése komoly problémát jelent számukra.
- Sosem a lakások kiürítése a cél, minden egyes esetet külön megvizsgálunk, és megpróbálunk az összes érintettel közösen megoldást találni. Ha együttműködnek velünk, akkor biztos segíteni tudunk rajtuk. Az újpalotai családnak a vidéki házuk lakhatóvá tételében, a költözésben is segítene az önkormányzat, és ott alacsonyabb rezsi mellett gazdálkodásból megteremthetnék a létfenntartásuk feltételeit.
  Ahol egy problémás család helyzetére jó megoldást találtunk, ugrásszerűen javult az adott épületben és tágabb környezetében élő emberek biztonság- és komfortérzete is - mondta László Tamás.
  Ahogy azt az alábbi levélrészlet is bizonyítja, kedvező visszhangja van annak, ha a jogbiztonságot és a szociális biztonságot egyszerre érvényesíti az önkormányzat:
"Köszönjük Önnek azt a kitartást, határozott fellépést, amelyet érdekünkben tett az elmúlt időben, és felvállalta az Önre zúduló mocskolódást, amit a szenzációéhes sajtó gerjesztett úgy, hogy egyáltalán nincs információja az előzményekről és a konkrét helyzetről." - olvasható egy levélben, amelyet tavaly írtak a Pázmány Péter utca lakói a polgármesternek, miután az önkormányzat kiürítette az utca egyik lakását, melyben szintén egy jelentős tartozást felhalmozó család élt, akik életvitelükkel is zavarták az ott lakókat. (Ék)
Zsókavár utcai kilakoltatás - Marika néni (+82) - fotó forrása: Blikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése