2017. október 15., vasárnap

Buddhizmus - A nem mahajána iskolák


Buddha-szobor földet tanúságul hívó kéztartásban


HÍNAJÁNA ►                         1. SZTHAVIRAVÁDIN - 2. MAHÁSZANGHIKA
                                                             PÁTALIPUTRAI ZSINAT (I.E. 308)                                                   

1.1. SZAMMITÍJA (PUDGALAVÁDIN)    1.2 SZARVÁSZTIVÁDIN   1.3 VIBHADZSJAVÁDIN
                                                                 1.2.1  VAIBHÁSIKA           1.3.1 MAHISÁSZIKA
                                                                 1.2.2  SZAUTRÁNTIKA     1.3.2 THÉRAVÁDIN




Mahászanghika iskola

A mahászanghika iskola, Buddha parinirvánája után megközelítőleg 100 évvel (97) tartott Pátaliputrai zsinaton (i.e. 308) szakadt el a szthaviravádin iskolától (lásd  Mahadéva öt tétele  az arhattal kapcso- latos vita volt feltehetően a szakadás oka). Az iskolát, mind kánonjuk nagy részét elpuszította a középkori muszlim invázió.
Elterjedése: főként Magadhában, ezen belül pedig különösen Pátaliputrában, de megtalálható volt még Mathurában is (i.e. 120) - erről feliratos bizonyíték tanúskodik. Később Dél-Indiában terjed el, a Guntur-övezetben (Amarávatí, Nágárdzsunakonda, Dzsaggajapéta). Az iskolának saját kánonja és számos al- szektája alakult ki.
Tantétele:  fő tantételük a Lókóttaraváda, a „Világfeletti” Buddha tantétele volt. Lokottara = „ami e világon túl van”. Buddha teljességgel mentes volt az evilági élet tisztátalanságaitól. A lókóttaraváda vagyis a világ feletti Buddha tana először a mahászanghika művekben, a Mahávasztuban (i.e. 2.század) és a Lókán-uvartana-szútrában jelenik meg (bár hasonló jelentésű kijelentések találhatóak a Páli Kánonban, pl. az Árijaparijészana-szuttában Buddha azt állítja magáról, hogy ő „szennyezetlen minden dolgok között”). A tantétel fejlődésére valószínűleg igen nagy hatással lehetett a Dzsátakák megjelenése (születésregék), ez a népszerű irodalmi műfaj Buddha előző életeit mesélte el.
    Noha  a modern théraváda tanítások  nem ezt mondják, fontos  hangsúlyozni, hogy  Buddhát soha- sem tekintették pusztán emberi lénynek, leírják hogy rendelkezett a (mahápurusa) a  „nagy ember”  32 nagyobb és 80  kisebb  jelével. Buddha tagadta, hogy ember  vagy  isten lett volna, de tudunk  kimagasló mágikus képességeiről is. A korai szövegekben a lokottara kifejezés az Árja-Szangha tagjaira és  a nir- vánára vonatkozott és a laukika - „világi” vagy „meg nem szabadult” kifejezéssel szembeállítva alkalmaz- ták. A világon túli  vagy világ-feletti természet tanát  erősíti, hogy négyféle születési módot különböztettek meg:
- 1. spontán születés
- 2. anyaméhben való születés
- 3. tojásból való születés
- 4. nedvességből
A spontán születés - ahogyan Buddha megszületett - a születés  legnemesebbik fajtája, ez  a dévák, az istenek kiváltsága. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy ez  egyfajta  deifikációs folyamat  lenne, hiszen az istenek éppúgy kiszolgáltatottak  a keletkezésnek és  az  elmúlásnak, mint az emberek  és az élőlények. Ez  a tanítás érthetően  egyfelől  Buddha szellemi  rangjának megnövekedésével járt, másfelől viszont  az arhat tekintélyének csökkenésével járhatott. A  mahászanghika  egyes  aliskolái  a  dharma-súnjata [1.] tanát vallották, amely a későbbiekben nagy jelentőséggel bírt mind az Abhidarma, mind a ma- hájána  szempontjából. A  másik újító jellegű  tanítás  Buddha bódhiszattvai pályafutásainak  leírása  volt.
Ezek szerint Buddha, mielőtt Gautama Sziddhárthaként megkezdte utolsó életét tíz bhúmit - szintet járt be egymás után (ez az út mások számára is járható). Ezeket  a bhúmikat hosszasan ecsetelik a Mahá- vasztuban, s később ezeket alkalmazták - bár más formában - a mahájánában.


Szthaviravádin iskola és a théravádin iskola

Mivel  a  páli théra szó  a szanszkrit  szthavira  megfelelője, így  a nyugati vallástörténészek  sokáig  azt hitték, hogy  a  két iskola azonos. Azonban  Asóka idejére  már  a szthaviravádin iskola  három részre szakadt. Később a vibhadzsjavádin iskola is kettévált: a mahísászika iskola Délkelet-Indiában honoso- dott meg, a théravádin pedig  Srí Lankán vetette meg  a  lábát, amikor  Asóka fia Mahinda odalátogatott. A  théravádin iskola  különleges jelentőségének oka  az, hogy  ez az  iskola őrizte meg  az egyetlen ere- deti nyelven fennmaradt  buddhista kánont. Ez a nyelv  a páli. A théravádin iskola alapvetően  megőrizte a szthaviravádin iskola alapvető tanításait, jellemzőit és az egyetlen máig fennmaradt nem mahájána iskola.
Tantétele: Buddha közönséges ember volt, akiből  Buddha (arhat) lett. Az arhatok minden szempontból tökéletesek, nem  eshetnek vissza  a közönséges ember  szintjére  és ugyanazt az állapotot valósították meg mint Buddha. Buddha  és  az  arhatok  között  tehát  nincs  lényegi különbség. Ennek ellentmondani látszik kánonjukban található példa: ti. jelenleg csak  egy bódhiszattva van, Maitréja (Maitreya), aki jelen- leg a Tusita égben („mennyországban”) tartózkodik  és akkor fog az emberi világban  megszületni, ami- kor a Dharma kihal. Mint a vibhadzsjavádin alszektájára (vibhadzsja szó felosztást, analízist jelent) a thé- ravádin iskolára is jellemző az elméleti analízisre, különösen a dhammák tanulmányozására, elemzésére fektetett hangsúly. V. századi skolasztikus Buddhagósza művei, (különösen a Viszuddhi-magga) egyes meditációs gyakorlatokat (brahmá-vihára), tantételeket igyekszik kizárni, olyanokat amelyek szerinte nem férnek össze az általa előnyben részesítettektől. Ennek alapján  egyes kanonikus szövegrészekhez deg- radáló megjegyzéseket fűztek. Az ösvény számukra  egyfajta  „józan belátás” (pragmatikusabb), amelyet analitikus meditációval lehet bejárni.


Pudgalavádin (szammitíja) iskola

Doktrinális  nézetletérés  alapján jött létre  a  szthaviravádin iskolán belül az  i.e. 3. században, és az i.sz. 9-10. századig maradt fenn. Tanítójuk Vátsziputra (az iskolát vátszíputrijának, később szammitíjának ne- vezték).
Elterjedése:  az i.sz. 7.században, a  nem  mahajána  szerzetesek többségét  ők  alkották  (forrás: kínai
zarándokok).
Tanításuk:  A fennmaradt négy hiteles Abhidharma  típusú mű alapján 16 olyan különleges tantételük volt, amely  a többi iskolától megkülönböztette őket. Buddha  anátman tana (tri laksana) elgondolásuk szerint csak hétköznapi értelemben  helytálló, mivel  mégis  van  egy személy = Pudgala (ez  heves ellenkezést váltott ki a többi iskola részéről). Ez  a  személy  valós létező (szubsztrátum=jelenséget hordozó lényeg), amely biztosítja az újjászületések között  a  folytonosságot, az emlékezést, valamint  a  jelenben, múltban végrehajtott szándékos cselekedetek (karman) későbbi beérését, megtapasztalását. A pudgala sem nem azonos a szkandhákkal, sem nem különbözik tőlük, nincs bennük, sem rajtuk kívül.

Az öt szkandha (upádánaskandhas):

1. anyag, forma vagy testiség (rúpa)
2. érzés, érzelem (védaná)
3. érzékelés         (szamdnyá) 
4. diszpozíciók (szamszkárasz)
5. tudat, percepció (vidnyána)

A pudgálát csak a buddhák képesek érzékelni. A pudgála nem átman és mégis ez az ami a tudatnak az ént adja, ami cselekszik és viseli a cselekedetek következményeit is.


Szarvásztivádin iskola

szthaviravádin iskola  már  Asóka  idején  (i.e. 265-238 körül)  három részre szakadt, tehát egy újabb egyházszakadás következményeként és ennek egyik új irányzataként jött létre a szarvásztivádin iskola (az i.e. 3.század folyamán), az nem tisztázott, hogy ez a III.buddhista zsinat, vagy esetleg Asóka Gandhárába küldött missziójának a következménye-e.
Elterjedtsége:  Északnyugat-Indiában korán  megvetette a lábát. A  IV. zsinatot  Kaniska pártfogása alatt tartották, ekkor 500 szarvásztivádin szerzetes gyűlt össze, hogy rögzítsék a kánont és összeállítsák a vib- hásáknak nevezett kommentárokat. Ettől kezdve  ez volt  az  elterjedt, uralkodó iskola  Észak- és  Észak-nyugat-Indiában legalább  egy évezreden  keresztül; és  mivel Kasmírban, Közép-Ázsiában is elterjed, a szarvásztivádinok tanai voltak azok, amelyek először Kínába eljutottak.
TAN:  1. A mahászanghikához hasonlóan az arhatok abszolút sátuszát megkérdőjelezik.
           2. A dharmák tana [2.]. A dharmák a létezés oszthatatlan elemei, pillanatnyiak, de ugyanakkor a há- rom időben (múlt /jelen/ jövő) léteznek (innen a nevük: sarvastiváda = sarvam asti  „minden létezik”).

Az idő múlása  ►  az egyes dharmák mozgása  egyik modalitásból  a másik modalitásba (múltat, jelent és jövőt modalitásnak kell tekinteni), amit  a megfelelő feltételek kényszerítenek ki. Ha  pl. egy múltbéli tett már nem létezik, de  annak „lenyomata”,  - tehát dharmái még léteznek -  az kihat  a későbbiekre. Ez  a tantétel magyarázatot ad  az emlékezésre (dharma ►  a dolgok ugyan már nem léteznek, vagy nem úgy léteznek, mint amikor léteztek, de a dharmák még mindig léteznek).
          3. Az Oltalomért folyamodás kritikája: Buddha Ékkővet nem lehet a tanítások összességével azono-sítani, mert akkor megegyezne a Dharma ékkővel. Azt vallották és tanították, hogy a Buddha Ékkő azokból a tiszta dharmákból áll, amelyek  a megvilágosodott lényt  alkotják (A Buddha tudásából  és szkandháiból), ez fontos előzménye a mahájána Buddhával kapcsolatos tantételeinek.
         4. A HAT TÖKÉLETESSÉG ÖSVÉNYE:
4.1 Adakozás
(forradalmi tett  a hindu viszonyokat tekintve, ahol  az éhezőknek, koldusoknak  nem  adakozott senki sem, csak a szerzeteseknek)
4.2 Az erkölcsösség
4.3 A türelem
4.4 Az erőfeszítés
4.5 A meditáció
4.6 A bölcsesség gyakorlásából áll

    A szarvásztivádin iskolából  további aliskolák jöttek létre: a vaibhásika iskola  és a szautrántika iskola. A vaibhásika az egyre terjedelmesebbé váló vibhásákat  (kommentárokat) helyezte előtérbe, amelyek az i.sz. 2. század körül keletkeztek a szarvásztivádinok köreiben. Mivel igen erős hangsúlyt fektettek az Abhi- dharmára (tan magyarázata), ezért az iskola a korai buddhista skolasztika mintaképe lett.


Szautrántika iskola

A szauitrántika  a  vaibhásikák skolasztikus  és  abhidharmikus tendenciája elleni reakciót képviselték, aho- gyan  a nevük  is  sugallja:  a  „szútrákkal végződő” . Számukra  a  Kánon, a második  kanonikus gyűjte-ménnyel véget is ér. A legnagyobb szautrántika  filozófus Vasubandhu írt  egy  alapvető  értekezést (Abhi-dharmamóksa-bhásjá) amelyben ismerteti a vaibhásika tanokat és egyúttal pontról-pontra kritizálja is azo- kat. A vaibhásika nézet szerint  a nirvána dharmája különbözik a többitől, nem bír múlttal, jelennel, jövővel - októl független  (aszamkrita)  dharma. A szautrántika tagadja, hogy a nirvána dharmája aszamkrita dhar- ma lenne. A nirvána szerintük a dharmák nem-manifesztálódása. A vaibhásikák szerint a dharmák szá- ma végtelen, de 75 kategóriába sorolhatóak. A szautrántika lecsökkentette  a  dharmák számát, a dharma elgondolásuk szerint  csak pillanatnyi léttel rendelkezik. A szarvásztivádin iskola háromidejű dharmáját is tagadták, tehát tagadták, hogy  a dharmák modalitásban és minden időben léteznek (múlt, jelen, jövő). A dharma a szautrántika iskola tanítása szerint csak (ksanikával)  pillanatnyi léttel rendelkezik ► ez ahhoz a filozófiai állásponthoz vezetett, hogy egy tárgy közvetlen érzékelése nem lehetséges. A tudati képek szük- ségszerűen késésben vannak magukhoz  a pillanatnyi tárgyakhoz és érzékszervekhez képest (tudatikép= tárgy+érzék kapcsolata - megjegyzés: ugyanakkor a tudati kép valójában többlet információ, hiszen rend- elkezik az adott tárgy szubsztanciájával is, ami  a tudati tárgy  és  az arról való tudás bekapcsolódása a tudatba).
    A karman problematikájára a szautrántika  a három idejű dharmák elméletével szemben azt vallja, hogy a tettek áthatják, átitatják az ember tudatfolyamatát  és  ily módon determinálják, hogy mi lesz a következ- ményük. A nehézségek, ami ebből  a  nézetből  adódott, arra késztették őket, hogy kifejlesszék a magvak (bidzsák) elméletét. Egy mag, amit az ember cselekedetével elvet, az kicsírázik, majd a megfelelő gyümöl- csöt meghozza. A szautrántikához közelálló iskola az un. bahusrutija, a Szatjasziddhisásztra című érte- kezésben olvasható, hogy a  „ múlt és a jövő: nem valóságosak, csak  a  dharmák jelen állapota a létező - mintha valóságos volna. Minden dharma létező és egyben nemlétező, mivel a dharmák valóságos állapota az állandó változás, hiszen eltűnnek abban a pillanatban, amikor keletkeznek”. A lét nem más eszerint te- hát, mint pillanatnyi tudatállapotok egymásutánja, innen csak egy lépés ama megállapításig, amely szerint a lét illúzió (ez a mahájána tanításban már megjelenő felfogás).








──────────────
[1.] dharma-súnjatá: a világban nicsenek valós dolgok, de kétféle üresség van a lokottaraváda (mahászanghiká eredetű iskola) tanai szerint, az egyik az én üressége (súnjatá), a másik pedig a dharma-súnjatá: a jelenségek üressége.
[2.] dharma jelentése: dharmáknak nevezik azokat a szubsztanciákat, amelyek nem bonthatóak tovább. Alapelemei egy tapasztalható és egy azon túli világnak. Tulajdonképpen lételemek. A dharma-tan áthatja a buddhizmust, legfőképpen a hínajána irányzatot.



Felhaszált irodalom és forrás:
Andrew Skilton: A buddhizmus rövid története         (Corvina, 1997. Budapest)    

 Hetényi Ernő: Buddhizmus a buddhológia tükrében (Laude Kiadó, 1989. Debrecen)








Letölthető EBOOK:
Buddhista eszmetörténet PDF

Kapcsolódó oldalak:
A harcos útja - a buddhizmus alaptanítása (5.rész)  tartarossz.BLoG