2016. augusztus 9., kedd

Eduardo Galeano: Százhúsz millió gyermek a viharban


EDUARDO GALEANO                       fotó: anticapitalistes.net












(Részlet a Latin-Amerika nyitott erei című könyvből)


Latin-Amerika lakosságának növekedése semmilyen más földrészhez nem fogható; lakosainak száma fél
évszázad alatt megháromszorozódott. Minden percben meghal egy gyermek  éhség vagy betegség követ-
keztében, a kétezredik évben azonban  így is  650 millió latin-amerikai  lesz, fele  tizenöt éven aluli:  való- ságos időzített bomba. A jelenleg élő 280 millió latin-amerikai közül 50 millió a munkanélküli  illetve  alkalmi
munkás, az analfabéták  száma  megközelítőleg  180 millió; a lakosság  fele  egészségtelen  lakóhelyekbe zsúfoltan él. Latin-Amerika  három  legnagyobb piaca  (Argentína, Brazília, Mexikó)  együttesen sem érik el Franciaország vagy Nyugat-Németország fogyasztói kapacitását, bár  három nagyságunk  együttes lakos-
sága messze  fölülmúlja  bármelyik  európai országét. Latin-Amerika  ma  saját lakosainak számára keve- sebb élelmiszert  termel, mint  a  második világháború előtt, egy főre eső  exportja pedig  háromszor keve-
sebb, állandó árak mellett, mint amekkora  az 1929-es világgazdasági válság  előtt volt. Szelvényvagdosó burzsoáziánknak, amely eladta lelkét a Sátánnak olyan pénzért, amely Faustot megszégyenítette volna, és külföldi  gazdái  szempontjából  e  rendszer  persze  rendkívül ésszerű. Mindenki  más számára  azonban annyira  irracionális, hogy  minél  jobban  fejlődik, egyenlőtlenségei, feszültségei  és égető  ellentmondásai annál  erősebbek  lesznek. Még  az  iparosítás is, melyet  megkésve  és  idegen  érdekek szerint  hajtottak végre, s amely békésen megfér a latifundiumok és az egyenlőtlenségi struktúrák mellett, még az iparosítás is a munkanélküliséget növeli, ahelyett, hogy segítene felszámolni azt; egyre terjed a szegénység, a gazd- agság pedig  koncentrálódik ezen  a földrészen, melyen  napról-napra  sokszorozódva, oly sok  kéz hever ölben, munka nélkül: São Paulóban, Buenos Airesben, a fejlődés  privilegizált  pólusain  újabb  és  újabb gyárakat nyitnak meg, munkáskézre viszont egyre kevesebb szükség van. A rendszer nem számolt előre ezzel a kis malőrrel: az ember fölöslegessé válik. És az ember újratermelődik. A szerelem  lelkesen  és előkalkulációk nélkül  újabb egyedeket teremt. Mind  több  és több  ember kerül útszélre, nincs  munka  a földeken, sem a városokban, ahol a gép az úr: a rendszer embereket okád. Az amerikai misszionáriusok fogamzásgátló tablettákat, C-filmeket, pesszáriumokat, óvszereket  és  jelölt  almanachokat  vetnek, de gyermekeket aratnak ; a latin-amerikai gyermekek pedig egyre csak születnek, visszakövetelve természe- tes jogukat, hogy helyük legyen a nap alatt  ezen a gyönyörű földön, mely mindannyiunknak nyújtani tudná mindazt, amit most szinte mind nélkülöznek.
    1968 novemberének  elején Richard Nixon  fennhangon beismerte, hogy  a Szövetség a Haladásért fennállásának 8. évébe lépett, s az  alultápláltság és az élelmiszerhiány Latin-Amerikában mégis súlyos-bodott. Néhány hónappal ezelőtt, áprilisban George W. Ball ezt írta a Life-ban:

A legszegényebb nemzetek elégedetlensége még nem fenyegeti a világot megsemmisüléssel, legalább is az elkövetkező évtizedekben  még nem. Bármily szégyenletes is, de tény, hogy generációk hosszú során át a világ  egyharmada gazdagon, kétharmada  pedig  szegényen élt. S  bármily  igazságtalan, a szegény országok csak korlátozott hatalommal rendelkeznek.

Ball vezette az Egyesült Államok küldöttségét az első genfi Kereskedelmi és Fejlődési Konferencián (UNCTAD), és kilencet  leszavazott  azok  közül  az alapvelvek közül, amelyeket az értekezlet  a gyengén fejlett  országoknak  a  nemzetközi kereskedelemben elfoglalt  előnytelen helyzetén enyhítendő elfogadott. A  nyomor  végezte  pusztítás  Latin-Amerikában  titokban  megy végbe; hangtalanul, csendben,  minden feltűnés nélkül három hirosimai bomba robban fel évente  ezekben  az országokban, akik megszokták, hogy összeszorított fogakkal szenvedjenek. Ez  a  szisztematikus erőszak, amely csöppet sem  a látszat, hanem nagyon is a valóság, egyre nagyobb méreteket ölt: bűntettei nem  a bűnügyi krónikákban, hanem a FAO[1.] statisztikáiban jelennek meg. Ball azt mondja, hogy egyelőre  mindez  még büntetlenül lehetséges, hiszen a szegények  nem robbanthatják ki a harmadik világháborút, az Imperium azonban aggódik : mivel képtelen  megsokszorozni  a  kenyerek  számát, minden  lehetőt  megtesz  a  kenyérpusztítók  számának csökkentése érdekében.

Harcolsz a szegénység ellen? Ölj meg egy koldust !”

pingálta  a  sátáni  humor  valamelyik  ismeretlen tanítómestere  egy  La Paz-i ház falára. Mert  mi egyebet propagálnak Malthus örökösei, mint hogy meg kell ölni  minden leendő koldust, mielőtt még megszületik ? Robert McNamara, a  Világbank elnöke, aki  régebben  a  Ford elnöke  és  nemzetvédelmi  államtitkár volt,  azt állítja, hogy a demográfiai robbanás a haladás legnagyobb fékezője Latin-Amerikában, majd beje- lenti, hogy  a Világbank prioritást  fog adni a hitelkiutalásokban  azoknak  az országoknak, amelyek terveket dolgoztak ki a születésszabályozásra. Mc Namara sajnálkozva állapítja meg, hogy a szegény emberek 25%-kal kevesebbet gondolkoznak, a Világbank technokratái pedig zümmögtetni kezdik a számí-tógépeket, és  nyakatekert  fejtőröket gyártanak a  meg nem születés előnyeiről: „Ha egy fejlődő ország, amelynek  egy főre eső  évi átlagjövedelme 150$ és 200$ között van, 25 év  alatt  50%-kal  redukálni tudja termékenységét, akkor annak  egy főre eső évi átlagjövedelme  30 év múlva legalább  40%-kal magasabb lesz annál  a  szintnél, melyet  ellenkező esetben  ért volna el, 60 év múlva pedig eléri annak kétszeresét”, bizonygatja az intézmény egyik dokumentuma, Híressé vált Lyndon Johnson egyik mondása:

  „Többet ér 5 dollárt befektetni a népszaporulat ellen, 
mint százat kidobni a gazdaság fejlesztésére.”

Dwight Eisenhower pedig megjövendölte, hogy ha a Föld lakossága  továbbra is  ugyanebben az ütem-
ben nő, akkor nemcsak  a forradalom veszélyének növekedésével kell számolni, hanem azzal is, hogy „az életszínvonal esését vonja maga után minden országban, beleértve a miénket is”.

Az Egyesült Államok határain belül  nem gyötrik a demográfiai robbanás gondjai, de annál inkább aggódik a  családtervezés  sarkalatos  pontjainak  elterjesztéséért  és  bevezetéséért. Nemcsak  a kormánynak, a Rockefeller  és a  Ford Alapítványnak is  lidérces álmai vannak  a harmadik világ felől özönlő gyermek-milliók  sáskafelhőitől. S  bár  Platón  és  Arisztotelész  a  témát  illetően  jóval megelőzte  Malthust  és McNamara-t, mégis, ez a világméretű támadás korunkban nagyon is jól meghatározható szerepet tölt be: a  jövedelem  országok  és  társadalmi osztályok  közötti  nagyon egyenlőtlen elosztását hivatott  igazolni, meg akarja győzni a népeket  arról, hogy a szegénység  a sok  el nem vetélt gyermek következménye, és  meg  akarja  torpedózni  a  tömegmozgalmak  és lázadások  egyre növekvő dühét. Délkelet-Ázsiában a
méhen kívüli alkalmatosságok, a bombák és  a gépfegyverek versengenek egymással, hogy  meggátolják Vietnam lakosságának növekedését. Latin-Amerikában higénikusabbnak és hatékonyabbnak ígérkezik az anyaméhben végezni  a gerillákkal, mint  a hegyekben vagy  az utcákon. Különféle missziók nők ezreit sterilizálták Amazóniában, annak ellenére, hogy  nincs ennél  ritkábban  lakott vidéke  a világnak. A latin-amerikai országok többségében nincs fölös lakosság, ellenkezőleg: kevés az ember, Brazíliában 38-szor kevesebb  ember  él  egy négyzetkilométeren, mint Belgiumban; Paraguayban  49-szer  kevesebb, mint Angliában; Peruban 32-szer kevesebb, mint Japánban, Haitinek  és  El Salvadornak, Latin-Amerika e két  emberi hangyabolyának  népsűrűsége kisebb, mint Olaszországé. A felhozott  ürügyek  támadásnak  minősülhetnek  az  értelem  ellen;  a  valóságos  indítékok  fellobbantják  a  harag  tüzét. A  végeredmény:  BolíviaBrazíliaChileEcuadorParaguay  és  Venezuela  területének  nem  kevesebb  mint  felén egyáltalán nem lakik senki. Egy latin-amerikai  ország  népessége  sem  növekszik azonban olyan lassan, mint Uruguayé, az öregek országáé, és mégis épp Uruguay népét büntette olyan súlyos válság az utóbbi években, amelyhez  talán  még  a pokol  utolsó  köre  sem  fogható. Uruguay  kong  az  ürességtől, holott termékeny földjei elegendő táplálékkal  szolgálhatnának  a  jelenlegi, annyi ínséget szenvedő  lakosságnál  nagyobb számú népesség számára.


forrás:

Gorillák és gitárok (Budapest, 1976. Kozmosz Könyvek 67.-71.o.) Csuday Csaba fordítása






Eduardo Galeano: Latin-Amerika nyitott erei (Budapest, 1976. Magvető Könyvkiadó  11.-16.o.)







───────────
[1.] Food and Agricultural Organisation of the United Nations - az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése